...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Νέα εμπόδια από το «Βαθύ Κράτος» κατά Τράμπ μετά την δήλωση του ότι σκέφτεται να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πρίν τέσσερις μέρες,, την 1η Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει ότι ενδέχεται σύντομα να κηρύξει «κατάσταση εθνικής ανάγκης» για να....
παρακάμψει το Κογκρέσο και να μπορέσει να κατασκευάσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

«Σκέφτομαι ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το κάνουμε αυτό» είχε υπογραμμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια σύσκεψη για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Σήμερα, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία διαφωνούν με το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την κατασκευή του συνοριακού τείχους με το Μεξικό.

Το κλίμα που διαμορφώνεται ενισχύει το ενδεχόμενο άσκησης ενός βέτο από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά ενός νομοσχεδίου που θα έχει στόχο να εμποδίσει τις κινήσεις του, σχολιάζει το “Politico.”

Οι συνεντεύξεις που έδωσαν χθες μια σειρά από γερουσιαστές, αποκάλυψαν τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό ενδεχόμενο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές να βρεθούν αντιμέτωποι με τον πρόεδρο Τραμπ, μέσω της ψήφισης ενός νομοσχεδίου στην ολομέλεια της γερουσίας.

Στην περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει μία απόφαση που θα την φέρνει σε σύγκρουση με την βούληση του προέδρου Τραμπ, τότε, η Γερουσία θα αναγκαστεί να την φέρει στην ολομέλεια για την ψήφισή της από την πλειοψηφία, μέσω κανονιστικής διαδικασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ψήφοι τεσσάρων Ρεπουμπλικάνων μαζί με τους ψήφους των Δημοκρατικών θα είναι ικανές προκειμένου να επιφέρουν ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να κερδίσει μια τέτοια ψηφοφορία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δημόσιες δεσμεύσεις Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ότι θα στραφούν κατά του προέδρου, ενώ ένα τέτοιο σενάριο είναι υποθετικό, με δεδομένες τις δικομματικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στο Κογκρέσο, για την συνοριακή ασφάλεια.

Ωστόσο, ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ στο ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης ανάγκης, παραμένει μικρός.

Η αντεπίθεση της Πελόζι

“Θα γίνει αγωγή σε βάρος του προέδρου και δεν θα επιτύχει τον στόχο του… Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα εισάγει μία απορριπτική απόφαση που θα ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και θα έρθει εδώ για να διχάσει τους Ρεπουμπλικάνους. Μου φαίνεται μία όχι και τόσο καλή στρατηγική,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας.

“Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζω αυτό που θέλει να κάνει ο πρόεδρος με το συνοριακό τείχος, νομίζω ότι θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο κι ελπίζω ότι τελικά δεν θα το κάνει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ από το Μισούρι, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Καθώς το shutdown συνεχίζονταν τον προηγούμενο μήνα, έξι Ρεπουμπλικάνοι άλλαξαν άποψη σχετικά με την υποστήριξή τους στην στάση του προέδρου Τραμπ και ψήφισαν ένα νομοσχέδιο των Δημοκρατικών που προέβλεπε την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να πλήξει ένα διαδικαστικό μέτρο πλειοψηφίας (filibuster) στην Γερουσία, αλλά θα είναι αρκετό για να επιφέρει ένα πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο Τραμπ.

Το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, Γερουσιαστής Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην δικομματική επιτροπή, ώστε να παραχθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο, θα μπορούσε να ψηφιστεί από την Γερουσία. Ο ίδιος ελπίζει ότι μια μονομερής κίνηση από τον πρόεδρο Τραμπ θα ήταν “το τελευταίο μέσο.”

“Δε νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Υπάρχουν ανησυχίες και τα μέλη μας τις συμμερίζονται,” τόνισε ο ίδιος.

Δύο Ρεπουμπλικάνοι που είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για τις δαπάνες, πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσαν ότι ανησυχούσαν από το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ και προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για την αντίδρασή τους.

“Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αυτό που θα πράξω. Αλλά, σε γενικές γραμμές είμαι αντίθετος,” δήλωσε χαρακτηριστικά η μετριοπαθής Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σόυζαν Κόλινς από το Μέιν. Η ίδια υποστήριξε ότι μία ευρεία διακήρυξη που θα φέρει δισεκατομμύρια δολάρια γύρω από την κατασκευή του τείχους θα προκαλέσει “μία ακραία κατάσταση που θα καταστήσει ανώφελη την διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων, ενώ κατά την άποψή μου εμπεριέχει αμφίβολη συνταγματικότητα,” τόνισε η ίδια.

“Η ισχυρή προτίμησή μου είναι να ακολουθήσω την νομοθετική διαδικασία για την ασφάλεια των συνόρων με κανονικό τρόπο,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα. Ο ίδιος είπε ότι “θα μελετήσει” το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας ψηφοφορίας που θα εμποδίσει τον πρόεδρο Τραμπ να πραγματοποιήσει τα σχέδια του.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί φαίνονται διατεθειμένοι να προκαλέσουν τον πρόεδρο Τραμπ, στοχεύοντας στα πολιτικά οφέλη από μια εσωκομματική διένεξη των Ρεπουμπλικάνων. Ένα στέλεχος της ηγεσίας των Δημοκρατικών άφησε να εννοηθεί ότι μία αρνητική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι “πιθανή,” στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει στην κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, την ώρα που τα γεγονότα παγκόσμια τρέχουν.

el.gr