...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
Το ηχηρό μήνυμα του Ιερωνύμου αντήχησε ακόμα εντονότερα στην Διασπορά.  Οι κρημνοβασίες του κ.Βαρθολομαίου έφεραν το σχίσμα στην Ορθοδοξία και ίσως συμβάλλουν στο αιματοκύλισμα της Ουκρανίας.  Οι δουλοπρεπείς «ευνούχοι» που προορίζει για Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι εξ ορισμού ανάξιοι.
Του Νίκου Σταματάκη*.....

«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους, και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα, βοηθάμε και συμπαραστεκόμαστε. Ολους αυτούς τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε… Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ από όλους την Εκκλησία και την πατρίδα». Με αυτή την δήλωση-κεραυνό ο ηγέτης της Εκκλησίας της Ελλάδας έστειλε ηχηρότατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.  Το μήνυμά του αντήχησε ακόμα εντονότερα στη Διασπορά και ειδικά σε μας στην Εκκλησία και την Ομογένεια της Αμερικής ενόψει των συνεχών τριβών στις σχέσεις με το Πατριαρχείο.
Το μήνυμα αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο επειδή προερχόταν από τα χείλη ενός ιεράρχη που διακρίνεται για την ηπιότητά του και για την αποφυγή των δημοσίων δηλώσεων για όλα τα φλέγοντα θέματα και ειδικά για τα ενδο-εκκλησιαστικά.  Εχει μάλιστα – ίσως δικαίως – κατηγορηθεί ότι απέφυγε να λάβει θέσεις για σπουδαία εθνικά θέματα που απασχολούν το ποίμνιό του, όπως το σκοπιανό, για το οποίο μετά βίας εξέδωσε μια ανακοίνωση φέτος μετά τον μαζικό ξεσηκωμό του λαού.  Για να φτάσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο σημείο «να βγεί από τα άμφιά του», καταλαβαίνουμε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.
Είναι σαφές από τις επιλογές του Πατριάρχη τα τελευταία χρόνια σε όλα τα μέτωπα (Ελλάδα, Βαλκάνια, Αμερική και αλλού) ότι κινείται βάσει σχεδίου για την επέκταση της ισχύος και της επιρροής του.  Και είναι επίσης «ηλίου φαεινότερον» ότι έχει λάβει την υποστήριξη από κέντρα αποφάσεων στις ΗΠΑ για κάποιες από τις κινήσεις αυτές όπως έδειξε και η υπόθεση της Αυτοκεφαλίας της μη-κανονικής έως πρόσφατα Ουκρανικής Εκκλησίας υπό τον κ.Φιλάρετο.
Η ανοιχτή συμμετοχή του Πατριαρχείου σε επικίνδυνους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς είναι δίκοπο μαχαίρι σε μια εποχή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σε θέση να εκβιάζει τον Ερντογάν κατά βούληση. Μήπως ο κ.Βαρθολομαίος δεν πολυνοιάζεται εάν ο Σουλτάνος Ερντογάν τον διατάξει να τα μαζέψει και να φύγει από την Πόλη; Αυτός είναι άραγε ο τελικός του στόχος;  Αλλά αν παρελπίδα συμβεί αυτό θα έχει ήδη χάσει το πιο μεγάλο, το πιο συμβολικό κομμάτι του ρόλου του.
Είναι κατανοητή η ανάγκη αναγνώρισης ξεχωριστής Εκκλησίας για την Ουκρανία (να εξηγούμαστε: για την ΔΥΤΙΚΗ Ουκρανία επειδή η ανατολική Ουκρανία και η Κριμαία είναι υπό Ρωσική επιρροή ή αποτελούν πλέον ρωσικό έδαφος).  Αλλά το γεγονός παραμένει ότι ο κ.Βαρθολομαίος είχε δώσει τον λόγο του πριν 20 χρόνια τόσο στην Ρωσική Εκκλησία όσο και στην κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας ότι δεν θα προέβαινε σε καμία κίνηση χωρίς την συμβουλή και την συγκατάθεσή τους. Και τον λόγο αυτό τον παρέβη, οδηγώντας την Ορθοδοξία σε σχίσμα. 
Εκτός των άλλων έβαλε φωτιά στην Ορθοδοξία της Ουκρανίας όπου τώρα απειλούνται βιαιοπραγίες για τις οποίες ο κ.Βαρθολομαίος περιορίζεται σε «έκκλησιν προς πάσας τας εμπλεκομένας πλευράς να αποφεύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ως και πάσαν πράξιν βίας και εκδικητικότητος, εις επικράτησιν της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού».  Με άλλα λόγια, «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι» που λέει και ο σοφός λαός μας… Εάν κ.Βαρθολομαίε ενδιαφερόσουν για την «αγάπη του Χριστού» δεν θα οδηγούσες τα πράγματα βιαστικά σε αδιέξοδο ώστε τώρα να απειλούνται ζωές αθώων χριστιανών. Για άλλα ενδιαφερόσουν και εσύ και ο Ουκρανός πρόεδρος κ.Ποροσένκο ο οποίος τώρα ανακάλυψε ξαφνικά ότι «ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας»… Ενώ οι κακές γλώσσες στο Κίεβο μιλάνε για «δώρο» πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πατριαρχείο για να …εισακούσει ο Κύριος τις προσευχές του Ποροσένκο…
Αραγε, εάν τυχόν οι σχέσεις Αμερικής – Ρωσίας πάρουν τον στραβό δρόμο και στείλει ο «κακός δικτάτορας» Βλαντιμίρ Πούτιν τα τεθωρακισμένα του στο Κίεβο και σε μια-δυό μέρες καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία ποια θα είναι τότε η θέση του κ.Βαρθλομαίου;  Δεν θα έχει ευθύνη που ενεπλάκη στην σύγκρουση και αιματοκύλισε μια χριστιανική χώρα; Δεν θα έχει οριστικά διασπάσει την Ορθοδοξία;  Δεν θα έχει απωλέσει οριστικά τον τίτλο «Οικουμενικός»;  Είναι ηλίθιος ο Χένρι Κίσινγκερ και τόσοι άλλοι που επί χρόνια προειδοποιούν ότι «η ρωσική αρκούδα έχει νύχια και δόντια και θα αντιδράσει;» Όπως άλλωστε έκανε στην Γεωργία, στην Αμπχαζία, στην Κριμαία και στην Συρία;»  Μήπως ο κ. Βαρθολομαίος θέλει να δείξει την αγάπη του Χριστού συμβάλλοντας σε ένα παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο;  Ας ευχόμαστε όλοι να επικρατήσει και πάλι ο Πρόεδρος Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε οι ελπίδες ειρήνης με τη Ρωσία θα είναι μεγάλες… Αν όχι, ας ετοιμαζόμαστε για τον επερχόμενο πόλεμο. 
Παρόμοιες κρημνοβασίες κάνει ο κ.Βαρθολομαίος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην εδώ εκκλησία της Αμερικής, βάζοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Ελληνισμού.  Ο Ελληνισμός απανταχού της Γής αγαπά και σέβεται το Πατριαρχείο, αλλά δεν θα δεχτεί ποτέ να τεθούν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα υπό την αίρεση της βούλησης ή των εκβιασμών του Σουλτάνου της Αγκυρας. Και η Ομογένεια της Αμερικής δεν θα δεχτεί να γίνει πιόνι του κ.Βαρθολομαίου στους άθλιους σχεδιασμούς του.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο επεισόδιο με την επίσκεψη του στο επίκεντρο των πυρκαγιών στο Μάτι της Ραφήνας στην ουσία επισκέφθηκε το Μάτι για να διανείμει τα $250.000 που είχαν συλλεγεί από τον οβολό των πιστών εδώ στην Αμερική και είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Πήγε δηλαδή να «κάνει ανοίγματα» σε τοπικές μητροπόλεις με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει η Ομογένεια της Αμερικής…
Ο γράφων έχει και άλλες φορές σημειώσει το ρόλο που παίζει η συγκρουσιακή προσωπικότητα του Πατριάρχη.  Μια προσωπικότητα για την οποία υπάρχει ειδικός χαρακτηρισμός στα ελληνικά: «κόντρος», δηλαδή άνθρωπος που αρέσκεται στις συγκρούσεις («να πηγαίνει κόντρα») και θέλει να επιβάλλεται με τη βία στο κοινωνικό του περιβάλλον.  Στο βάθος ενός τέτοιου συγκρουσιακού χαρακτήρα υπάρχουν έντονα αισθήματα ανασφάλειας.  Και πώς να μην έχει τέτοια εσωτερική ανασφάλεια ο κ.Βαρθολομαίος όταν εδώ και πάνω από 30 χρόνια προσπαθεί – πάντοτε ανεπιτυχώς -  να συγκριθεί με έναν ηγέτη παγκοσμίου κλάσεως όπως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος;  Ο Ιάκωβος αναδείχτηκε προβάλλοντας τα πανανθρώπινα ιδανικά του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού ενώ ο Βαρθολομαίος αναμιγνύεται στα παίγνια των εμπόρων του πολέμου… 
Για να ικανοποιήσει αυτή την εσωτερική του ανασφάλεια αλλά και για να διατηρήσει εσαεί τον έλεγχο, ο κ.Βαρθολομαίος διέσπασε την κραταιά Αρχιεπισκοπή μας σε μητροπόλεις και διόρισε τον μακιαβελικό οπορτουνιστή φάδερ Αλεξ αντιπρόσωπό του, υπονομεύοντας τα θεμέλια της Εκκλησίας μας. Υπονόμευσε μάλιστα ανοιχτά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο υποκινώντας κάθε 1-2 χρόνια σενάρια παραίτησής του… Τακτική του φαίνεται ότι ήταν να μην μένει κανείς Αρχιεπίσκοπος πάνω από μερικά χρόνια για να μην αποκτά δύναμη που να πηγάζει από το έργο του και την αγάπη του ποιμνίου.
Το ίδιο πιθανότατα να έχει στο μυαλό του και τώρα.  Αλλά οι ανοιχτές πλέον παραινέσεις τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο έχουν προσκρούσει πάνω στο πείσμα του τελευταίου που δικαίως δεν θέλει να αποχωρήσει ατιμασμένος.  Εχουν επίσης προσκρούσει πάνω στη θέληση του ποιμνίου που είναι έτοιμο να εκραγεί: Από πολυάριθμες κοινότητες μας έρχονται μηνύματα ξεσηκωμού, ενώ το μήνυμα της Αυτοκεφαλίας, που ακούστηκε φέτος με κάθε επισημότητα, επικρέμεται ως σπάθη επί της κεφαλής του κ.Βαρθολομαίου.
Είναι καιρός ο κ. Βαρθολομαίος να συνέλθει και να εγκαταλείψει τις αυτοκαταστροφικές επιλογές του. Ως πρώτο δείγμα καλής θέλησης να δρομολογήσει την ΟΡΙΣΤΙΚΗ απομάκρυνση Καρλούτσου (και όχι την απόκρυψη του στο παρασκήνιο) μετά την απόδοση λογαριασμού για την απώλεια πολλών εκατομμυρίων για το κτίσιμο του Αγ.Νικολάου.  Και να το πάρει απόφαση ότι οι δουλοπρεπείς «ευνούχοι» που προωθεί σε διάφορες υπαρκτές ή ανύπαρκτες μητροπόλεις  είναι ακατάλληλοι για Αρχιεπίσκοποι Αμερικής.  Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε…  
   

 nickstamatakis50@gmail.com

Νέα Υόρκη, 12 Οκτωβρίου 2018