...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Προσοχή! Αν έχετε γεννηθεί ανάμεσα σε αυτές τις ημερομηνίες πρέπει να κάνετε έλεγχο για ηπατίτιδα C!

Αλλάζουν όλα στο τοπίο της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα! Εδώ και λίγες εβδομάδες οι πολίτες έχουν πρόσβαση χωρίς ραντεβού για εξέταση και θεραπεία σε 26 νοσοκομεία της Ελλάδας,.....
αλλά και πρόσβαση σε νέες θεραπείες καθώς και υποχρεωτική εξέταση όσων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980.

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει εντολή στην ΗΔΙΚΑ, η οποία προβλέπει ότι όταν οποιοσδήποτε γιατρός καταχωρεί επίσκεψη ατόμου που έχει γεννηθεί μεταξύ 1945-1980, θα βγαίνει ειδοποίηση ότι αυτός ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα C», δήλωσε Πρακτορείο FM ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με μελέτες και καταγραφές φαίνεται ό,τι πάνω από 60% λοιμώξεων που έχουμε στην Ελλάδα, είναι σε άτομο γενικού πληθυσμού από εκείνες τις δεκαετίες, που δεν υπήρχαν καλές νοσηλευτικές πρακτικές, οι οποίες πλέον έχουν αλλάξει.

Ποιες ομάδες χρήζουν ελέγχου;

Κ«Όσοι έχουν συμπεριφορές που μπορεί να τους έχουν εκθέσει σε κίνδυνο, δηλαδή έχουν κάνει χρήση ενέσεων, καθώς και μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του πριν το 1992. Επίσης άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου πριν το 1992, ή είχαν πολλαπλές νοσηλείες πριν τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Υποχρεωτική είναι η εξέταση και για όποιον σε ένα απλό τσεκ-απ βρει αυξημένα, τα απλά ηπατικά ένζυμα, τις τρανσαμινάσες, καθώς επίσης και για ειδικές ομάδες όπως είναι οι αιμοκαθερόμενοι, όσοι έχουν άλλες λοιμώξεις όπως hiv, ή όσοι εκτίθενται με παρόμοιες συμπεριφορές και στον ιό της ηπατίτιδας C». Η σύσταση είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, έστω μία φορά στη ζωή τους να προσθέσουν στο απλό τσεκ-απ που κάνουν, μία εξέταση, το αντίσωμα της ηπατίτιδας C, τονίζει ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

8 στους 10 ασθενείς είναι αδιάγνωστοι

«Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι οι αδιάγνωστοι που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 75% των ασθενών, δηλαδή περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν. Άρα η μεγάλη μας προσπάθεια είναι να αυξήσουμε τη διάγνωση και ως εκ τούτου αυτοί που θα διαγνωστούν θα έχουν και εύκολη πρόσβαση».

98% επιτυχία στην εκρίζωση του ιου από νέες θεραπείες


Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη, κατάλοιπο από τις παλαιότερες θεραπείες πριν το 2014, που δεν πετύχαιναν σε όλους τους ασθενείς, ήταν ενέσιμες, είχαν παρενέργειες κι έτσι υπήρχε ένας φόβος και μία δικαιολογημένη άρνηση από πλευράς ασθενών, αναφέρει ο κ. Παπαθεοδωρίδης. Πλέον αναφέρει πως οι θεραπείες είναι πολύ εύκολες. Είναι δισκία και οι πιθανότητες τους για εκρίζωση του ιού ξεπερνούν το 98% και χωρίς παρενέργειες, όταν παλαιότερα οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν 50% .

Νέες προσπάθειες

Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι οι ασθενείς δεν είχα πρόσβαση σε νέες θεραπείες, κατά λόγο αυτοί που είχαν κύρωση η βλάβη στο συκώτι, ήταν δηλαδή ένα βήμα πριν την κύρωση είχαν κάνει παλιότερα θεραπείες και είχαν αποτύχει,

«Από πέρσι τον Ιούλιο όμως μετά από μία αρκετά πετυχημένη διαπραγμάτευση στη χώρα μας, έπεσε το κόστος των φαρμάκων κι έτσι μπορούμε με τα ίδια χρήματα να θεραπεύουμε πολύ περισσότερους ασθενείς». Δηλαδή πλέον μπορούν όλοι οι ασθενείς να πάρουν τις νέες θεραπείες ρωτάμε τον κ. Παπαθεοδωρίδη. «Όχι. Πρέπει ο ασθενής να έχει από μέτρια βλάβη και πάνω, στο συκώτι. Ελπίζουμε όμως από το Σεπτέμβριο που λήγει περσινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, λόγω της 14μηνης διάρκειας της, να αρθούν τα εμπόδια αυτά, και να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς».

«Κάνουμε θόρυβο για την Ηπατίτιδα C»

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα ξεκινήσει μια εκστρατεία στα social media από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, με την υποστήριξη του συλλόγου ασθενών Προμηθέας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κάνουμε Θόρυβο για την Ηπατίτιδα C».

athensmagazine.g