...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Ετοιμάζεται για πλημμύρα ο Έβρος: Οι Βούλγαρoι έστειλαν ρηματική διακοίνωση – Ανοίγουν το φράγμα του Ιβαήλoβγκραντ

Πολύ σοβαρός κίνδυνος υπάρχει τις επόμενες ώρες στο νομό Έβρο, μετά την ενημέρωση των Βουλγάρων ότι πρόκειται να αποδεσμεύσουν από το φράγμα του Ιβαήλλοβγκραντ τεράστιες ποσότητες νερού,....
την στιγμή που στον ποταμό Έβρο η στάθμη στο Πύθιο αλλά και στην περιοχψή του Δέλτα βρίσκεται πάνω από τα όρια συναγερμού όπως αναφέρει το evros-news.gr.

Συγκεκριμένα, η βουλγαρική πλευρά με ρηματική διακοίνωση έκανε γνωστό ότι μετά από τα μεσάνυχτα

θα αρχίσει να αποδεσμεύει από το Ιβαήλοβγκραντ μεγάλες ποσότητες γιατί υπάρχει εκεί τεράστια πίεση στο φράγμα. Αυτά τα νερά μέσω του Άρδα αναμένεται να φτάσουν σε λίγες ώρες στην περιοχή του Πυθίου όπου ήδη έγινε τεχνητή πλημμύρα για να μειωθεί η στάθμη που παραμένει πάνω από τα όρια συναγερμού,
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, έχει κινητοποιήσει ήδη τους πάντες, δημάρχους, στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία και κάθε άλλον φορά, ζητώντας να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό σπάσιμο των αναχωμάτων με καταστροφικές συνέπειες.

Η κατάσταση είναι πραγματικα κρίσιμη και ο κίνδυνος όσο περνούν οι ώρες θα αυξάνεται, γιατί συνήθως οι Βούλγαροι αποδεσμεύουν μεγαλύτερες ποσίτητες νερών από αυτές που αναφέρουν στην επίσημη ειδοποίηση τους.

Την τηματική διακοίνωση από τη Βουλγαρία παρέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρο, με βάση την οποία οι «γείτονες» ανακοινώνουν ότι από αύριο 28 Μαρτίου θα ανοιξουν το φράγμα του Ιαβήλβγκραντ και θα στέλνουν 730 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπως αποκαλύπτει ο xronos.gr:

«Κρίσιμες για ενδεχόμενους κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα στους ποταμούς Έβρο και Αρδα, θα είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς οι βουλγαρικές αρχές προειδοποιούν ότι θα αποδεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες νερών (730μ3/sec) από το φράγμα του Ιβάϊλοβγκραντ.

Σημειώνεται πως το ύψος της στάθμης του Έβρου ποταμού στο Πύθιο και στο Δέλτα, από την προηγούμενη Κυριακή, έχει υπερβεί το όριο συναγερμού!

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Έβρου και της Περιφέρειας μας, βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας. Παρακολουθούν την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινόμενου, εξετάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν, εκτιμούν την κατάσταση και λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα»

Την ιδια ώρα, όλα τα σταθμήμετρα των ποταμών του νομού δειχνουν πάνω από το όριο του συναγερμου, πράγμα που σημαίνει ότι ο εφιάλτης των πλημμυρών είναι εδώ.

Επικινδυνότητα υπάρχει επίσης και στις περιοχές Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών, Τυχερού. Αν επαληθευτεί η ρηματική, σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σ’ όλο το μήκος της λεκάνης απορροής του Άρδα. Αν επαληθευτεί η προειδοποίηση της ρηματικής .

Το ΣΟΠΠ της ΠΕ Έβρου βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση ενώ γίνεται έλεγχος των αναχωμάτων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Πολιτική Προστασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια ετοιμότητα, αλλά και ανησυχία καθώς 20 μέρες η αντοχή των αναχωμάτων έχει δοκιμαστεί από τις υψηλές στάθμες και τις υψηλές πιέσεις.

Τεχνητή πλημμύρα στο Πύθιο-Άνοιξαν τα θυροφράγματα

Στην απόφαση να ανοίξουν τα θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίοιυ, όπου η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου ξεπέρασε τα όρια συναγερμού φτάνοντας στα 5.88 μέτρα (όριο συναγερμού 5.80) προχώρησε προχτές ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, για να μην σπάσουν τα αναχώματα και προκληθούν τεράστιες καταστροφές.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Εβρου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Εβρου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, καθώς η στάθμη των υδάτων των ποταμών Εβρου και Αρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Ο κ. Πέτροβιτς περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την υφιστάμενη κατάσταση, αναφέρει ποιες είναι οι πιο ευάλωτες σε περίπτωση πλημμυρών περιοχές και καταθέτει τον προβληματισμό του για τις συνέπειες τυχόν ανεξέλεγκτων πλημμυρικών φαινομένων εφ’ όσον επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση της γείτονος Βουλγαρίας για αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ.

«Η ετοιμότητα και η ανησυχία επιτείνονται από τη νέα ρηματική διακοίνωση που έλαβε η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Έβρου, σύμφωνα με την οποία από την 28η Μαρτίου, η ποσότητα των υδάτων που θα εισρεύσει μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ που υπερχειλίζει, θα φτάσει τα 730 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο. Παράλληλα η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου, Τούντζα και Αρδα, αναμένεται να φτάσουν περί τα 1300 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.

Δηλώνει ότι ήδη η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο Διδυμοτείχου και στο «Πέταλο» στην περιοχή Φερών, είναι πάνω από τα όριο συναγερμού, εδώ και τέσσερις ημέρες. «Την Κυριακή επιχειρήθηκε μία τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων, μετά την απότομη αύξηση της στάθμης στην περιοχή του Πυθίου, όπου πλημμύρισαν συνολικά περί τα 7.000 στρέμματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρει πως ταυτόχρονα με το άνοιγμα των φραγμάτων της Βουλγαρίας και ο ποταμός Εργίνης από την πλευρά της Τουρκίας, φέρνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, αυξάνοντας την επικινδυνότητα πλημμυρών και στις περιοχές Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. «Σαφώς αν επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση, σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σ’ όλο το μήκος της λεκάνης απορροής του Αρδα», συμπληρώνει ο κ. Πέτροβιτς.

«Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση. Γίνεται διαρκής έλεγχος των αναχωμάτων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Πολιτική Προστασία, ενώ υπάρχει επικοινωνία με τους δημάρχους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων). Υπάρχει μία ετοιμότητα αλλά ταυτόχρονα και ανησυχία καθώς επί 20 ημέρες η αντοχή των αναχωμάτων δοκιμάζεται από τις υψηλές στάθμες και τις υψηλές πιέσεις. Τώρα πλέον ο κίνδυνος είναι να μην υπερπηδήξει το νερό και προκαλέσει ρήξεις στα αναχώματα, με συνέπεια ανεξέλεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο οποίος εφιστά την προσοχή των πολιτών στο να μην πλησιάζουν τα αναχώματα καθώς αυτό που προέχει είναι οι ανθρώπινες ζωές.


pentapostagma.gr