...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....
...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- εξαιρούνται Μεξικό και Καναδάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο....


Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν» από το μέτρο. Σημειώνεται πως προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει πως οι δασμοί θα επιβάλλονταν σε όλες τις χώρες.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ είπε πως το καλύτερο για τις εταιρείες θα ήταν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ, και επέμεινε ότι απαιτείται παραγωγή στο εσωτερικό για λόγους εθνικής ασφαλείας. «Αν δεν θέλετε να πληρώνετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ» τόνισε.

Στην υπογραφή του εγγράφου ήταν παρόντες εργάτες της βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της Αμερικής».

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.
Ο Τραμπ έχει προσφέρει απαλλαγές από τους δασμούς στις χώρες που «μας αντιμετωπίζουν δίκαια στο εμπόριο», μια χειρονομία που αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στο Μεξικό και στον Καναδά προκειμένου να υποχωρήσουν στις συνομιλίες για τη NAFTA (North American Free Trade Agreement) που φαίνονται να έχουν βαλτώσει.

Επίσης, έχει απαιτήσει παραχωρήσεις από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει δίκαια τα αμερικανικά αυτοκίνητα και έχει απειλήσει με δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη.

Σημειώνεται πως η Γουόλ Στριτ σημείωσε άνοδο, καθώς ο Τραμπ φάνηκε να μαλακώνει τη στάση του με την εξαίρεση του Μεξικού και του Καναδά, αμβλύνοντας τις ανησυχίες περί εμπορικού πολέμου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC )

huffingtonpost.gr