...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ! Εθνική προδοσία – Κυβέρνηση: Η Μακεδονία δεν είναι μόνο Ελληνική – «OXI» σε δημοψήφισμα

Τελικά ακόμη και η λέξη προδοσία μοιάζει πολύ λίγη» μπροστά σε αυτό που συντελείται στη χώρα. Ας το πουν ξεκάθαρα πως το όνομα έχει δοθεί. Άλλωστε αυτό είπε και ο Ν.Κοτζιάς χτες με τραγικές δηλώσεις οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες στην Ιστορία....
Χτες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, με σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», έδωσαν… 140.000 πολίτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με ένα «tweet», έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να απαξιώσει τα μηνύματα που έστειλε η λαοθάλασσα της πλατείας Συντάγματος.

«Είναι γνωστό ότι η γεωγραφική περιοχή ανήκει σε διαφορετικά κράτη και αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά την λαμβάνει υπόψη της η ελληνική εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας το μήνυμα του συλλαλητηρίου πως η «Μακεδονία είναι Ελληνική». Παράλληλα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει αν τάσσεται με την θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, o κ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να βγάζει συμπεράσματα, πρέπει να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτή την πολιτική θέση», αναφερόμενος στα όσα ζήτησαν οι διαδηλωτές για μη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ο κ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε αν το σύνθημα αυτό είναι μία θέση που μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσσθεσε ότι «από εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

Ως προς το συλλαλητήριο, ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά, είπε αναλυτικά ότι «υπάρχει μία ευθύνη, εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων να εξηγήσουν πού βρισκόμαστε μετά το 1992 και με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την καταδίκη της χώρας μας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2011», εξηγώντας ότι αναφέρεται στη «συνολική στάση την οποία κράτησε η κυβέρνηση την περίοδο 2007-2008» και τόνισε ότι απαιτείται «νηφαλιότητα και ψυχραιμία για την κατάσταση την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα».

«Πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα να πουν με σαφήνεια: το σύνθημα του χθεσινού συλλαλητηρίου, δηλαδή καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των γειτόνων μας, είναι μία θέση που μπορεί να υιοθετήσει και πρέπει να την υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Από κεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και ως πολιτική δύναμη και ως πολίτης» τόνισε.

«Ο Μητσοτάκης να πει με σαφήνεια την θέση του»

Ερωτηθείς αν το συλλαλητήριο έστειλε μήνυμα ότι έχει αρθεί η αμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπός της είπε ότι το μήνυμα δεν ήταν αυτό, αλλά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να βγάζει συμπεράσματα, πρέπει να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτή την πολιτική θέση», δηλαδή την μη χρήση του όρου Μακεδονία.

Έθεσε δε το ερώτημα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν διαγράφει όλα όσα η παράταξή του έκανε από το 2007 μέχρι σήμερα ή θεωρεί ότι η μοναδική θέση η οποία είναι ρεαλιστική, πραγματιστική και μπορεί να οδηγήσει σε λύση είναι αυτή που και στις προγραμματικές δηλώσεις του 2007 ψήφισε η κυβέρνηση Καραμανλή και το 2012, επίσης στις προγραμματικές δηλώσεις, ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά».

«Ως προς αυτό πρέπει να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης και να αφήσει τις γενικότητες, να αφήσει αυτή την απίστευση μετατόπιση, τον απίστευτο καιροσκοπισμό, ο οποίος τον διακρίνει ιδίως αυτές τις τελευταίες 20 μέρες, μετά το συλλαλητήριο της Θεσααλονίκης», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από ότι κάνουν οι κυβερνήσεις εδώ και 10 χρόνια»

Αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της είπε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε τίποτα διαφορετικό από την στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε κανένα νέο δεδομένο στην διαπραγμάτευση με τους γείτονες, δεν υπήρχε κάνενα νέο για να προχωρήσουμε σε ενημέρωση για να πούμε γνωστά πράγματα» ανέφερε, απαντώντας στην κριτική για έλλειμμα ενημέρωσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημείωσε δε, ότι μετά την συζήτηση με τον κ. Ζάεφ, «όταν είδαμε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, το πρώτο που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, σε τετ-α-τετ συζητήσεις, στις οποίες συζητήθηκε εφ΄όλης της ύλης το ζήτημα του ονοματολογικού και η πορεία των διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «ο κ. Μητσοτάκης, προσχηματικά και επειδή θεωρεί ότι θα έχει κομματικά και πολιτικά οφέλη, από την υποστήριξη συλλαλητηρίων με τα οποία ο ίδιος πολιτικά δεν συμφωνεί, θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Καμία ανησυχία για Καμένο

Για την στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το γεγονός ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης εκφράζει επιφυλάξεις, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τοποθέτηση επί της διαπραγμάτευσης, που εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση «θα είναι λύση που θα δώσει τη δυνατότητα για την ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση». Υπενθύμισε επίσης, ότι ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό Εξωτερικών και έχει δηλώσει με σαφήνεια «ότι εκείνος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς».

Για τις θέσεις του κ. Καμμένου αναφορικά με το συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σεβόμαστε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, αλλά, όπως είπε, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η αγωνία του κόσμου και διαφορετικό, η προσπάθεια να καπηλευθούν αυτή την αγωνία ή να την εκμεταλλευθούν για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους διάφορα ακραία στοιχεία, τα οποία έδωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τόνο στην χθεσινή συγκέντρωση, παρατήρησε.

Η Μακεδονία δεν είναι μόνο Ελληνική

Για το σύνθημα ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι γνωστό ότι η γεωγραφική περιοχή ανήκει σε διαφορετικά κράτη και αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά την λαμβάνει υπόψη της η ελληνική εξωτερική πολιτική. Και πρόσθεσε: «Όλοι οι λαοί έχουν μία ταυτότητα. Δεν μπορεί κανένας λαός να στερήσει από τον άλλον την ταυτότητά του» και αναφέρθηκε στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στην Γιουγκοσλαβία, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά μας πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί και στον γεωγραφικό χώρο.

Κυβερνητική πηγή :  Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η στρατηγική μας

«Λαμβάνουμε υπόψη το συλλαλητήριο, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αλλάζει η στρατηγική μας στο θέμα των Σκοπίων» δηλώνει στο  ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή αποκλείει δημοψήφισμα, όπως ζήτησε ο Μίκης Θεοδωράκης, κεντρικός ομιλητής χθες στο Σύνταγμα, ενώ τονίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι το συλλαλητήριο μετατράπηκε σε αντικυβερνητική εκδήλωση, όπως θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία».

Αγνοεί το συλλαλητήριο ο Κοτζιάς: «Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής»

Αποτιμώντας το συλλαλητήριο, ο κ. Κοτζιάς έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω,λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».

Η αντίδραση αυτή του Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν η πρώτη επίσημη από την πλευρά της κυβέρνησης και έρχεται, φυσικά, σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», στην οποία μετέχουν τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.