...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Το νέο Αμερικανικό πυρηνικό δόγμα θέτει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα- αναλυτής.

© AP Photo/ US Air Force, Airman 1st Class Zachary Hada  Το Αμερικανικό Βομβαρδιστικό B-1B Lancer απογειώνεται. Φωτογραφία αρχείου 
Το Αμερικανικό Πυρηνικό δόγμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποτελεί πρόκληση γαι την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα....


Ο Rafael Gonzalez Crespo, στρατιωτικός αναλυτής και ειδικός για τα θέματα της  Ανατολικής Ευρώπης, είπε στον  Sputnik, προειδοποιώντας ότι η προσέγγιση της Ουάσινγκτον στον πυρηνικό πόλεμο  μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική θέατρο.
Οι περισσότερες από τις απειλές για την ασφάλεια που αναφέρθηκαν στη νέα ανασκόπηση της Πυρηνικής  στάσης των ΗΠΑ είναι φανταστικές, ανέφερε ο συνταγματάρχης Rafael Gonzalez Crespo, στρατιωτικός αναλυτής και ειδικός στην Ανατολική Ευρώπη, στο Sputnik Mundo [1].

«Οι ΗΠΑ δικαιολογούν την ανάγκη για βήματα[2] που περιγράφονται στο [πυρηνικό] δόγμα από απειλές που προέρχονται από πολλές χώρες», δήλωσε ο συνταγματάρχης. «Αξίζει να αναφερθεί ότι οι νόμοι όλων των χωρών καθορίζουν τον [εξωτερικό κίνδυνο] και την αρχή πίσω από την απάντηση σε αυτό.
Πρώτον, μπορεί κανείς να μιλήσει για παράνομη επιθετικότητα μόνο αν δεν υπάρχει  κίνητρο ή πρόκληση. Οι ΗΠΑ  ισχυρίζονται  ότι η στρατιωτική κατοχή της Ρωσίας αναπτύσσεται, αλλά παραμένουν  σιωπηλές  για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας και για τις ολοένα και πιο προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας, ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα ».

Ο Crespo υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της άμυνας της δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απάντηση για τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.  Έτσι, η ιδέα μιας απειλής που προέρχεται από τη Ρωσία δεν στέκει, τόνισε.

Αυτό που ανησυχεί τον στρατιωτικό αναλυτή αναφορικά με το νέο Αμερικανικό δόγμα είναι η δυνατότητα χρήσης των πυρηνικών όπλων απαντώντας σε μη πυρηνικές επιθέσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις νομοθετικές διατάξεις που αναφέρουν ότι η στρατιωτική απάντηση θα πρέπει να είναι ανάλογη,  υπογράμμισε ο  Crespo.

«Αυτό το δόγμα εξαλείφει όλους τους διεθνείς νόμους και συμφωνίες στον τομέα των συμβατικών και πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο συνταγματάρχης. «Όταν μια χώρα που έχει υπογράψει αυτά τα διεθνή έγγραφα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ακόμα και σε περιπτώσεις που απαγορεύονται από αυτά τα έγγραφα, οι  άλλες χώρες δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να σταματήσουν να συμμορφώνονται με αυτές τις συμφωνίες».

Σύμφωνα με την Crespo, το αμερικανικό πυρηνικό δόγμα αποτελεί σοβαρή απειλή διεθνή σταθερότητα.

Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι ενώ η Ουάσινγκτον απεικονίζεται ως εγγυητής της διεθνούς ασφάλειας, στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ υπονομεύουν την ασφάλεια του κόσμου: «Οι αιώνιες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Κορέας […] τίποτα δεν έχει να κάνει με την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά το αντίθετο. «

Αναφερόμενος στις ανησυχίες των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ σχετικά με την πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ, ο συνταγματάρχης σημείωσε ότι η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι «πολύ πιο σαφής [3] και ξεκάθαρη», καθώς ο κίνδυνος η Ευρώπη να μετατραπεί ξανά σε στρατόπεδο μεγάλης κλίμακας, με τη χρήση πυρηνικών όπλων, έχει αυξηθεί σημαντικά.
«Δεν αποκλείω ότι [ο Πρόεδρος των ΗΠΑ] Ο Donald Trump δεν υποστηρίζει την αυξανόμενη επιθετικότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ «, παρατήρησε ο Κρέσπο.» Προφανώς, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Ίσως είναι καλός επιχειρηματίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για την ικανότητά του να κυβερνά το κράτος. [Η Προεδρία] απαιτεί εντελώς διαφορετικές δεξιότητες τις οποίες, κατά τη γνώμη μου, στερείται «.

Ο συνταγματάρχης σημείωσε ότι παρόλο που ο  Trump κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016, οι Αμερικανοί που τον ψήφισαν δεν επηρεάζουν την Αμερικανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική με κανέναν τρόπο. Ταυτόχρονα, το Trump δεν έχει  την υποστήριξη από το Αμερικανικό κατεστημένο  που κατέχει τα ηνία των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και άλλων βασικών κρατικών θεσμών.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Ουάσινγκτον κυκλοφόρησε την  νέα Αμερικανική πυρηνική στάση κριτικής, η οποία χαρακτηρίζει την  Ρωσία, την  Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα ως πιθανές απειλές
για την Εθνική ασφάλεια της Αμερικής  και προβλέπει  τη δυνατότητα για χρήση των ατομικών  όπλων σε «ακραίες καταστάσεις».

Σχολιάζοντας το Αμερικανικό έγγραφο, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις καταγγελίες των ΗΠΑ [4] για επιθετική συμπεριφορά, τις  παρεμβάσεις, τις  παραβιάσεις συμφωνιών ελέγχου όπλων και κάλεσε την Ουάσινγκτον να συμμετάσχει σε μια κοινή αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της στρατηγικής ισοτιμίας.

Οι απόψεις και οι απόψεις που εξέφρασε ο Rafael Gonzalez Crespo είναι αυτές του αναλυτή και δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως αυτές του Sputnik.

References ↑ Sputnik Mundo
   ( https://mundo.sputniknews.com/ ) ↑ The US justifies the need for steps
   ( https://sputniknews.com/russia/201802041061336323-russia-usa-nuclear-posture-review/ ) ↑ the EU response should be «much more clear
   ( https://sputniknews.com/world/201802041061349310-us-nuclear-doctrine-arms-race-german-fm/ ) ↑ rejected the US accusations
   ( https://sputniknews.com/russia/201802031061327966-russia-us-nuclear-doctrine/ )
https://sputniknews.com

tokoutsavaki.blogspot.gr