...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Ευρώπη «δύο βαθμίδων.» Ποιος δεν θα επιτρέπεται στο Βερολίνο και στο Παρίσι στην επικαιροποιημένη ΕΕ

© RIA of News / Alexey Vitvitsky
Vladimir Ardaev, αρθρογράφος του RIA Novosti
Ο πρόσφατα εκλεγμένος ηγέτης του SPD, Martin Schulz, στην κεντρική του ομιλία ζήτησε τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης στα μέσα της επόμενης δεκαετίας...
Η διάρθρωση τους θα πρέπει να περιλαμβάνει  εκείνες τις χώρες στις οποίες οι ιδέες της  παγκοσμιοποίησης  βρίσκονται πάνω από τα εθνικά τους συμφέροντα. Στην πραγματικότητα, ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

αναπτύσσει το σχέδιο «Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων», που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν. Τα κράτη της ΕΕ προτείνεται να χωριστούν σε «πρώτο» και «δεύτερο» βαθμό.
Το όνειρο της ομοσπονδιακής Ευρώπης
Το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας επανεξέλεξε τον Martin Schultz ως ηγέτη του. Και ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράστηκε το μυστικό του – το όνειρο μιας ενιαίας Ευρώπης, που ζει υπό τους ίδιους νόμους και υποτάσσεται στις ενιαίες υπερεθνικές αρχές.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή συνταγματική συμφωνία που θα δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη», δήλωσε ο Schultz.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις χώρες – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποβληθεί   το κείμενο της συμφωνίας για  επικύρωση, και όσοι αρνούνται να το αποδεχθούν, θα πρέπει να αποχωρήσουν  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σουλτς περιγράφει επίσης τον όρο για τη «στιγμή της αλήθειας» – πιστεύει ότι οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» θα πρέπει να αναδειχθούν μέχρι το 2025.

Στην ομιλία του, ο αρχηγός του SPD δήλωσε ότι η ιδέα του ίδιου του εθνικού κράτους έγινε αναχρονισμός στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Η αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει  μόνο από  ένα αποφασιστικό και ενοποιημένο ενιαίο ευρωπαϊκό υπερκράτος. Μόνο αυτό  μπορεί να υποτάξει με  κανόνες την  Google και το  Facebook, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης και να οικοδομήσει μια προηγμένη κοινωνικά προσανατολισμένη κοινότητα  ανεπτυγμένων χωρών.

Ευρώπη

Ευρώπη 2017 © AFP / John MacDougall Ο ηγέτης του SPD Martin Schulz στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο. 8 Δεκεμβρίου 2017

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνικοδημοκρατική Ευρώπη», δήλωσε ο Schultz. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο μια τέτοια ενισχυμένη ένωση μπορεί να αντέξει την ανάπτυξη του δεξιού εθνικισμού, που κερδίζει  δύναμη στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η προγραμματική ομιλία του κόμματος του Martin Schultz ήρθε κάτω από την διασταύρωση της κριτικής από όλες τις κατευθύνσεις- τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά.
Ο εκπρόσωπος της CSU Alexander Dobrindt χαρακτήρισε τον  Schulz «Ευρωπαίο ριζοσπάστη» και υποστηρίχθηκε από τους εταίρους του από το CDU. Ο ηγέτης του ακροδεξιού κινήματος AFD Jörg Moytten προειδοποίησε  για το επικείμενο «τέλος της Γερμανίας», – είπε, τα σχέδια Schulz δεν οδηγούν στην ενίσχυση της Ευρώπης  αλλά στο «τέλος της φιλελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης, όπως την ξέρουμε.» Οι αριστεροί  «πράσινοι» χαρακτήρισαν το όριο  που όρισε ο Schulz «μοιάζει με άπιαστο όνειρο.»

Με ρυθμό
Το πρόγραμμα Schultz αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων να «συμβαδίσουν»  στην Ευρώπη, με μια προθυμία έτσι ώστε να υπακούουν στους ίδιους κανόνες του παιχνιδιού, που προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολύ διαφορετικό από την ιδέα της «Ευρώπης των διαφορετικών ταχυτήτων», που εκκολάφθηκε  στη Δύση και τον   Σεπτέμβριο που μας πέρασε και  εκφράστηε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Macron στην ομιλία του στη Σορβόννη.

Ευρώπη

Ευρώπη © Depositphotos / koya979 Οι Ευρωπαϊκές χώρες
Η επιθυμία να ενώσει τον «πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο οποίος περιλαμβάνει εκείνους που είναι έτοιμοι  μόνο για στενότερη ολοκλήρωση της χώρας, δεν ήρθε από το πουθενά. Τα τελευταία χρόνια, οι διαφορές στην ευρωπαϊκή κοινότητα μεγεθύνονται  και το κύριο ρήγμα εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αυτοί, οι οποίοι εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το τέλος του σοσιαλιστικού μπλοκ, διαφέρουν από τους δυτικούς «βετεράνους» όχι μόνο στο κενό ανάπτυξης, αλλά και στις δικές τους θέσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα.

Έτσι, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, που ενώθηκαν το 1991 στη λεγόμενη ομάδα του Visegrad, ενώ ταυτόχρονα προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, δεν εγκατέλειψαν την ενότητα του κουαρτέτου τους.
Συγκεκριμένα, έλαβαν θέση αντίθετη προς τη βούληση των Βρυξελλών για το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Τώρα η αντιπαράθεση έφθασε στο σημείο όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο με αγωγή εναντίον της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Το φθινόπωρο του 2015, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν την επανεγκατάσταση 160.000 Αφρικανών και Ασιατών  προσφύγων στην επικράτειά τους, οι οποίοι ήταν  ήδη στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Χορηγήθηκαν ποσοστώσεις, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας. Η Πολωνία επρόκειτο να λάβει επτά χιλιάδες άτομα, η Τσεχική Δημοκρατία – 1,6 χιλιάδες, η Ουγγαρία – 1,3 χιλιάδες, η Σλοβακία – 900 άτομα

Ευρώπη

Ευρώπη © RIA Novosti / Αλεξέι Vitvitskiy Ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο προσφύγων κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Kaleta στη Βουδαπέστη

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν δέχτηκαν έναν   πρόσφυγα, η Τσεχική Δημοκρατία κάλυψε 12 άτομα, η Σλοβακία – 16.  Οι Βρυξέλλες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών – με εξαίρεση τη Σλοβακία, η οποία συμφώνησε να αναλάβει περιορισμένο αριθμό μεταναστών.
Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο σκοπός της δίκης είναι να πείσει τα άλλα τρία κράτη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την κοινότητα.  Οι  μέθοδοι επιβολής μεγάλων προστίμων μπορούν να αποτελέσουν μία από τις μεθόδους πειθούς.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κατέθεσε  μια ξεχωριστή μήνυση στην Ουγγαρία – λόγο του ότι υιοθετήθηκε σε αυτή τη χώρα, ο νόμος  για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.  Σύμφωνα με αυτόν, όλες οι ΜΚΟ που λαμβάνουν 24.000 ευρώ ή περισσότερο από ξένα κεφάλαια ετησίως απαιτείται να υποβληθούν σε ειδική εγγραφή.  Πρέπει παντού να χαρακτηρίζονται ως «οργανισμός που υποστηρίζεται από ξένες χώρες» και να αποκαλύπτουν πλήρως τις πηγές χρηματοδότησής τους στο κράτος.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την  Βουδαπέστη για την  παράβαση των κανόνων της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.

https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr