...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Οι συμφωνίες όπλων της Τουρκίας ύψους 2 δισ $ με τη Ρωσία, αντιμετωπίζουν εμπόδια και πιθανώς κυρώσεις

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να δημιουργήσει μια ρήξη μέσα στο ΝΑΤΟ. Aλλά θέλει πραγματικά να παραδώσει τη ρωσική τεχνολογία σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ;...


Οι περιοχές κάλυψης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που διατείνεται ότι έχει αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία Στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, πρέπει να φάνηκε σαν ένα κακό αστείο.

Νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγοράζει από τη Ρωσία. Αφού εξήρε την ικανότητα του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να αναχαιτίζει εχθρικά μαχητικά και επερχόμενους πυραύλους σε αποστάσεις έως και 400 χιλιομέτρων, με γραφικά παρέθετε παραδείγματα των αεροσκαφών που θα μπορούσε να καταρρίψει το S-400.

Όλα ήταν αμερικανικά.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν μάθει να αγνοούν τέτοιες αναφορές, παραδείγματα των οποίων συχνά εμφανίζονται στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Αλλά παρακολουθούν την συμφωνία για τα βλήματα με αυξανόμενη ανησυχία. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι ελεύθερη να προμηθεύεται στρατιωτικό εξοπλισμό από οπουδήποτε επιθυμεί, αλλά δεν καλοβλέπουν την απόφασή του να το πράξει από τη Ρωσία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το S-400 δεν θα είναι διαλειτουργικό με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Petr Pavel, προειδοποίησε πρόσφατα για απροσδιόριστες «συνέπειες» εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά. Η παρουσία ρωσικών πυραύλων σε τουρκικό έδαφος, δήλωσε στις 25 Οκτωβρίου, θα δημιουργήσει «προκλήσεις για συμμαχικά αεροσκάφη που ενδέχεται να αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας». Παρόλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι η πώληση είχε συμφωνηθεί.

Κινδυνεύει να πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τον Οκτώβριο το State Department δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να τιμωρεί τις κυβερνήσεις που αγοράζουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα. (Οι ρωσικές εταιρείες όπλων που είνααι στη μαύρη λίστα στην ιστοσελίδα του, περιλαμβάνουν πλέον την κατασκευάστρια των S-400.)

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαιρέσεις, η θλιβερή επίδοση στα ανθρώπινα δικαιώματα της Τουρκίας, καθώς και πρωτοφανής ένταση με τις ΗΠΑ, δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξοργισμένες από τις συλλήψεις δύο τοπικών προξενικών υπαλλήλων από την αστυνομία του κ. Ερντογάν, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις υπηρεσίες θεώρησης (visa) προς την Τουρκία τον Οκτώβριο.

Η απαγόρευση από τότε χαλάρωσε. Αλλά το κακό κλίμα παραμένει.

Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ είναι όλο και περισσότερο τεταμένες. Τον Νοέμβριο, η Τουρκία απέσυρε τα στρατεύματά της από μια άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, μετά από ένα «χάρτη εχθρών», που προετοιμάστηκε για την περίπτωση από έναν εργολάβο, στον οποίο περιελαμβάνετο το όνομα του κ. Ερντογάν και μια εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας, Κέμαλ Ατατούρκ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποδέχθηκε την συγνώμη από ανώτατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, αλλά επέμεινε σε διεξοδική έρευνα. Τα υπερεθνικιστικά και ισλαμικά μέσα συνασπίστηκαν με την ευκαιρία και κάλεσαν την Τουρκία να αποσυρθεί από τη συμμαχία. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει από καιρό, ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστεί τον τουρκικό εναέριο χώρο, είναι να αγοράσει η Τουρκία το αμερικανικό σύστημα Patriot, το οποίο πωλήθηκε στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων.

Οι ομολόγοι τους στην Τουρκία συμφωνούν ότι το σύστημα Patriot είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά σκοντάφτουν στην τιμή και φοβούνται ότι οι Αμερικανοί θα μεταφέρουν λιγότερη τεχνολογία στην Τουρκία ως μέρος μιας συμφωνίας πυραύλων, από ότι οι Ρώσοι. Επίσης, η φήμη του κ. Ερντογάν στην Ουάσινγκτον είναι τόσο άσχημη, ώστε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να τορπιλιστεί από το Κογκρέσο.

«Αν δεν μας δώσουν βίζες, πιθανότατα δεν θα μας πουλήσουν Patriot», σημείωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος. Προς το παρόν, οι υπουργοί του κ. Ερντογάν λένε ότι το S-400 είναι το καλύτερο σύστημα που μπορεί να προμηθευθεί η Τουρκία. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τουρκία λέει ότι θα παραλάβει τέσσερις πυροβολαρχίες, αντί περίπου 2 δισ. δολαρίων. Αλλά επειδή το S-400 δεν μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο ραντάρ του ΝΑΤΟ και η Τουρκία θα έχει μόνο τέσσερις πυροβολαρχίες, το σύστημα θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί μόνο ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της Τουρκίας. (Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι το S-400 είναι ένα μέτρο κλεισίματος των κενών και υποστηρίζουν ότι η χώρα τους παραμένει στην αγορά για ένα σύστημα συμβατό με το ΝΑΤΟ).

Ορισμένοι αναλυτές υποψιάζονται ότι ο ενθουσιασμός του κ. Ερντογάν για τη συμφωνία έχει λιγότερη σχέση με την εθνική άμυνα και περισσότερο με τον φόβο του για μια επανάληψη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, όταν τα F-16, επανδρωμένα με επαναστάτες πιλότους, έπληξαν το παλάτι του στην Άγκυρα.

«Αν η Τουρκία αγοράσει το S-400, το να βάλει μία από τις πυροβολαρχίες του στην Άγκυρα θα είναι λογικό», λέει ο Aaron Stein του think-tank Atlantic Council. «Η κύρια αποστολή του θα μπορούσε να είναι η προστασία του παλατιού». Υπάρχει κι ένα άλλο εμπόδιο που ελλοχεύει. Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει ότι η Ρωσία πρέπει να της επιτρέψει να παράγει μερικές από τις πυροβολαρχίες των S-400 εγχώρια.

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν δεν έχει τη συνήθεια να παραδίδει σε οποιονδήποτε ευαίσθητη αμυντική τεχνολογία. Αναμφίβολα ελπίζει ότι μια συμφωνία περί των πυραύλων θα εμβαθύνει το ρήγμα της Τουρκίας με τη Δύση, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικός όσον αφορά το μοίρασμα ρωσικών μυστικών με ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι, παρά την κατάσταση, η συμφωνία μπορεί ακόμα να χαλάσει.

https://www.economist.com/news/europe/21731832-vladimir-putin-wants-create-rift-within-nato-does-he-really-want-hand-russian
infognomonpolitics