...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....
...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Το αεροσκάφος F-35: Τι φέρνει στην Ισραηλινή Αεροπορία

Του Yaakov Lappin Μετάφραση: Λυσίμαχος Σαμασίτης
Για να ξέρουμε τι περιμένει την Πολεμική μας Αεροπορία όταν τα παραλάβουν οι Τούρκοι, αν συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου....


Το αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter πρόκειται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Μια μηχανή συλλογής πληροφοριών που αποτελεί μία κατηγορία απο μόνη της, το F-35 μπορεί να αποφύγει τα διάφορα συστήματα εχθρικών ραντάρ που αναπτύσσονται στη βόρεια αρένα. Θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προσπάθεια του Ισραήλ να σταματήσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, από τη δημιουργία ενός απειλητικού στρατιωτικού φυλακίου στη Συρία και θα βοηθήσει επίσης την άμυνα του Ισραήλ εναντίον των βαριά οπλισμένων φρουρίων της Χεζμπολά στον Λίβανο. Η νέα αυτή πλατφόρμα θα ενισχύσει επίσης τις δυνατότητες του Ισραήλ για μεγάλες εμβέλειες.

Το F-35 Joint Strike Fighter είναι έτοιμο να γίνει ένα βασικό εργαλείο για να βοηθήσει το Ισραήλ να σταματήσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του από τη δημιουργία ενός απειλητικού στρατιωτικού φυλακίου στη Συρία. Θα διαδραματίσει επίσης ηγετικό ρόλο απέναντι στο βαριά οπλισμένο φρούριο της Χεζμπολά στο Λίβανο.

Το αεροσκάφος που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, το οποίο αναμένεται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, φέρνει μαζί του μια σειρά νέων δυνατοτήτων, που ανταποκρίνονται ιδανικά στις απαιτήσεις του Ισραήλ, όσον αφορά την παρακολούθηση και, όταν χρειαστεί, την καταστροφή των στρατιωτικών στόχων των Ιράν-Χεζμπολάχ-Συρίας στη Συρία και στο Λίβανο. Το αεροσκάφος είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για την αποστολή επιλεκτικής στοχοποίησης του τρέχοντος προγράμματος διακίνησης όπλων μεταξύ Ιράν και Χεζμπολάχ.

Το F-35 είναι μία μηχανή συλλογής πληροφοριών, ενώ παίζει σε μία δική του κατηγορία. Είναι σε θέση να αναπτύξει μια σειρά αισθητήρων για να συλλέξει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στο έδαφος. Μπορεί αυτόματα να συγχωνεύσει άνευ προηγουμένου ποσότητες πληροφοριών και στη συνέχεια να τις μοιραστεί με άλλα αεροσκάφη και με τους σταθμούς ελέγχου εδάφους Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF). Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να αποσταλούν στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ για περαιτέρω ανάλυση και για τη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων με στόχους. Αυτό θα παράσχει στο Ισραήλ μια σημαντικά ενισχυμένη εικόνα των δραστηριοτήτων του Ιράν, της Χεζμπολάχ και του καθεστώτος Assad σε όλο το βόρειο πεδίο. Θα παράσχει επίσης στο Ισραήλ μια ισχυρή θέση εκκίνησης σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης ασφαλείας, καθώς αυτοί οι στόχοι μπορούν να πληχθούν στο μέλλον.

Στα μέσα Οκτωβρίου, μια αντιαεροπορική πυροβολαρχία SA-5 του καθεστώτος Assad, ανίχνευσε και άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών, τα οποία, σύμφωνα με αναφορές, βρίσκονταν σε μια αποστολή συγκέντρωσης πληροφοριών πάνω από το Λίβανο. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένδειξη μιας αυξανόμενης αποφασιστικότητας των Ιράν-Ασάντ-Χεζμπολάχ να διαταράξουν τις επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών του Ισραήλ. Όμως, το F-35, με τις stealth δυνατότητές του, θα είναι ικανό να αποφύγει την ανίχνευση από τα ραντάρ του εχθρού, κάνοντας έτσι τέτοιες κρίσιμες αποστολές ομαλότερες. Τα ισραηλινά F-35 θα μπορούσαν να σταλούν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο γεμάτο εχθρικά συστήματα ραντάρ και να αποφύγουν την ανίχνευση.

Οι αξιωματούχοι της IAF λένε ότι εργάζονται επίσης για να χρησιμοποιούν το F-35 για να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παλαιότερα, τέταρτης γενιάς F-16 και F-15. Σε καταστάσεις μάχης, τα F-35 θα είναι σε θέση να προωθήσουν τις επιχειρήσεις, να κινηθούν πρώτα σε αμφισβητούμενες ζώνες μάχης, να χτυπούν τους στόχους του εχθρού, πριν εντοπιστούν και να στείλουν πολύτιμα δεδομένα στα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. Αυτές οι δυνατότητες είναι κρίσιμο να προχωρήσουν, καθώς η Συρία και ο Λίβανος έχουν γεμίσει με ποικίλα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος. Διάφοροι τύποι πυραυλικών  πυροβολαρχιών βρίσκονται στην κατοχή της Χεζμπολάχ και του καθεστώτος Assad. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει επίσης τοποθετήσει τις προηγμένες πυροβολαρχίες S-300 και S-400 στη Συρία.

Η αξία του F-35 σε αυτό το ολοένα και πιο περίπλοκο και προκλητικό περιβάλλον είναι σαφής. Τονίζεται ακόμη περισσότερο, όταν εξετάζει κανείς την ανάγκη του Ισραήλ να βελτιώσει τις ικανότητες βομβαρδισμού μεγάλης εμβέλειας, σε περίπτωση σύγκρουσης με το Ιράν. Το F-35 διαθέτει μοναδικές δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας. Μέχρι το 2024, το Ισραήλ θα έχει δύο πλήρεις μοίρες αεροσκαφών F-35A – συνολικά 50 αεροσκάφη. Τα τελευταία 17 από αυτά τα αεροσκάφη αγοράστηκαν από το Ισραήλ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Το Τμήμα Σχεδιασμού και Οργάνωσης της IAF βρίσκεται εν μέσω εντατικών προετοιμασιών, με στόχο την ενσωμάτωση του F-35 στις καθημερινές επιχειρήσεις. Η IAF αναμένει ότι το νέο αεροσκάφος θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της υπόλοιπης αεροπορίας και θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Ισραήλ σε όλους τους τομείς. Οι δυνάμεις των IDF (ισραηλινές ΕΔ) θα μπορούσαν επίσης να βιώσουν τα οφέλη του. Τα δεδομένα του F-35 θα μπορούσαν να μεταδοθούν γρήγορα σε μονάδες στο έδαφος, βελτιώνοντας τη φονικότητά τους και την γνώση του πεδίου μάχης.

Προς το παρόν, η IAF συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να αναλαμβάνει δράση χαμηλού προφίλ, ενάντια στον ριζοσπαστικό σιιτικό άξονα προς τα βόρεια – αλλά σχεδιάζει επίσης για την πιθανότητα μιάς ανοιχτής σύγκρουσης. Εάν εκδηλωθεί μια τέτοια σύγκρουση, η IAF θα εκτοξεύσει κύματα βαρέως πυρός, που δεν έχουν ειδωθεί ποτέ στη στρατιωτική ιστορία της περιοχής. Η μοναδική επίγνωση ​​του F-35 του περιβάλλοντος μάχης του, θα του επιτρέψει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Ο Yaakov Lappin είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat. Ειδικεύεται στην άμυνα του Ισραήλ, στις στρατιωτικές του υποθέσεις και στο στρατηγικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής.

https://besacenter.org/perspectives-papers/f35-fighter-israel/
infognomonpolitics.blogspot.gr