...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Ένταση στο Αιγαίο: Μεγάλης κλίμακας άσκηση ετοιμάζει η Τουρκία

Η απάντηση Ελλάδας και Κύπρου
Νέα μεγάλη παράνομη άσκηση ξεκινάει σήμερα η Τουρκία, καλύπτοντας τμήματα ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, στην αεροπορική άσκηση με πυρά εντός του FIR Αθηνών....
Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου, ενώ με την άσκηση αυτή, η Άγκυρα «ενταφιάζει» και στην πράξη το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, της μοναδικής διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας που ισχύει από το 1988.

Σύμφωνα με το εν λόγω μνημόνιο, κατά τους θερινούς μήνες, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, όπως και στις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές, οι δύο χώρες σταματούν τις όποιες στρατιωτικές κινήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και τον εθνικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεσμεύοντας περιοχές ανάμεσα στην Κύμη, στην Άνδρο, στη Σκύρο και στα Ψαρά, καταλαμβάνει στην ουσία την «καρδιά» του Αιγαίου και προβάλλει τις αξιώσεις της εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή ουσιαστικά «κόβει» το Αιγαίο στη μέση.

Από την πλευρά τους, Ελλάδα και Κύπρος με την μεγάλη κοινή αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 1/2017», που διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του FIR Καΐρου και της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Η άσκηση περνάει ένα μήνυμα αποτροπής ενάντια στις αξιώσεις της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου και της ΑΟΖ της, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις άριστες σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Κάϊρο και το προσανατολισμό απέναντι στον κοινό εχθρό.

Στην άσκηση από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, τέσσερα αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος C-130, ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, ένα ελικόπτερο CH-47SD Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ) και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ από αιγυπτιακής ένα ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μία πυραυλάκατος, έξι F-16, ένα C-130, ένα E-2C Hawkeye και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

el.gr