...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Τρόικα σε κυβέρνηση: «Προτιμάτε να αφήσετε χωρίς καύσιμα τα τζιπ του στρατού ή της αστυνομίας αντί να κόψετε συντάξεις;

Στην παρούσα φάση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  θέλει να φανεί συνεπής με τα 25 προαπαιτούμενα που του υπέδειξε...
 ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί και στάθηκαν εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δις ευρώ που εισηγήθηκε το EuroWorkinhGroup προς το Eurogroup.
Να αποφύγει τις μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (έως και 18%) επιχείρησε η κυβέρνηση το διάστημα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Χίλτον.
Πως;
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το οικονομικό επιτελείο πρότεινε ως ισοδύναμο στους απεσταλμένους των δανειστών μεγαλύτερο κούρεμα στις καταναλωτικές δαπάνες.
Αυτό όμως που εισέπραξε πρώτα από το ΔΝΤ και στη συνέχεια από την ευρωπαϊκή τρόικα, ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι» διότι  όπως είπαν με τον τρόπο η «δίαιτα» στους φορείς της Γενικής κυβέρνησης υπερβαίνει τα προβλεπόμενα όρια ενώ από την εξοικονόμηση αυτής της κατηγορίας των δαπανών μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ασφάλεια της χώρας.
Στέλεχος της κυβέρνησης που έζησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις θυμάται πολύ καλά την ατάκα του κουαρτέτου:
«Και αν τα τζίπ του ελληνικού στρατού ή τα αυτοκίνητα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν βενζίνη για να κινηθούν πως θα τα γεμίσετε ;»
Πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα – μετά τις αντιρρήσεις των θεσμών να μην θιγούν περαιτέρω οι καταναλωτικές δαπάνες αυτές κρίθηκαν ανελαστικές σε σχέση με τις συντάξεις ( !) τη στιγμή που στην προ μνημονίου εποχή συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο…
Ας σημειωθεί ότι την ίδια άποψη επί του θέματος αυτού είχαν και τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων στις συζητήσεις με τα αντίστοιχα ελληνικά.
Πλέον ο προϋπολογισμός δεν προσφέρεται για μεγάλες εξοικονομήσεις όπως προκύπτει από το ίδιο το spending review που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι καταναλωτικές δαπάνες εντάσσονται μέσα στο κονδύλι με τις πρωτογενείς, οι οποίες το 2017 θα φτάσουν συνολικά στα 43,9 δις. ευρώ από 45 δις. που ήταν το «ταβάνι» του προηγούμενου έτους.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση διατηρεί ζωντανή την ελπίδα των αποφάσεων για το χρέος.
«Δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται τα πράγματα» έλεγε χθες ελληνική πηγή  η οποία θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για συμφωνία.
Βέβαια όπως παρατηρεί τα συναισθήματα διαρκώς εναλλάσσονται και η αγωνία στο Μαξίμου έχει χτυπήσει κόκκινο για το αν Βερολίνο και Ουάσιγκτον τα βρουν στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ή το χάσμα παραμείνει αγεφύρωτο ως το επόμενο Eurogroup που συνεδριάζει στις 15 Ιουνίου.
Εφόσον ο γόρδιος δεσμός του χρέους δεν λυθεί τότε όλα τα δεδομένα είναι πλέον ανοιχτά και δεν αποκλείονται ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Στην παρούσα φάση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  θέλει να φανεί συνεπής με τα 25 προαπαιτούμενα που του υπέδειξε  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί και στάθηκαν εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δις ευρώ που εισηγήθηκε το EuroWorkingGroup προς το Eurogroup.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr