...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ Η ΟΤΙ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ....
...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ....

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

ΔΔΟ - Ο μεγάλος εμπαιγμός του Λαού.

Με αφορμή το τελευταίο άρθρο μου με τίτλο ‘’ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ  - ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ’’ και την κριτική που άσκησα στην ΕΔΕΚ και στην ‘’Αλληλεγγύη’’ για την υποστήριξη τους στο θερμό....
υποστηριχτή της ΔΔΟ πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, πήρα από την ερευνήτρια κ. Φανούλα Αργυρού τα πιο κάτω σχόλια που αποδεικνύουν τον μεγάλο εμπαιγμό του Λαού στο θέμα της τουρκικών προδιαγραφών και συμφερόντων Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τα σχόλια δικά σας.

Όμηρος Αλεξάνδρου

From: Fanoulla Argyrou [mailto:fanoulla@rgyrou.com] 
Sent: Friday, April 28, 2017 12:51 AM
To: 'Omiros Alexandrou'
Cc: Panos Ioannides
Subject: RE: Προεδρικές - Το Χρήμα τα πάντα Ρει

Αγαπητέ ΄Ομηρε, έχεις δίκαιο.  Αλλά είμαστε σίγουροι ότι ο Σιζόπουλος… απεταξάμην την ΔΔΟ;  Ένα μεγάλο καλό που μου έκαναν οι έρευνές μου 25 χρόνια στα βρετανικά αρχεία είναι ότι με δίδαξαν καλύτερα από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και να σπούδαζα, να είμαι σχολαστικά παρατηρητική. Γιατί η βρετανική πολιτική είναι όντως πολύ σχολαστική στις λεπτομέρειες.   
Από τότε που έγινε το σώσε με τις δηλώσεις Σιζόπουλου εναντίον της Διζωνικής μόνο εγώ φαίνεται εντόπισα ότι μας πέταξε και αυτός όπως o μ. Τ. Παπαδόπουλος ένα νουρί για να ελίσσεται.  Διάβασε τι προνοεί στην παράγραφο 6 των παραμέτρων της νέας του στρατηγικής που εξήγγειλε το 2015! Θα την βρεις πιο κάτω στο ειδησιογραφικό της Σημερινής  με κόκκινο από μένα.

Διάβασε τι είχα εντοπίσει και γράψει στις 13.5.2015 στη Σημερινή και επανήλθα  στις 7.10.2016 αλλά καμία απάντηση!!!  Άσε βέβαια το ότι οι  περιβόητες κατευθυντήριες γραμμές δεν ήσαν ούτε κατά παρασάγγας Συμφωνίες αλλά απλά κατευθυντήριες, οδηγίες προς τους διαπραγματευτές δίχως καμία διαχρονική ισχύ και ούτε υπογραφές είχαν και ούτε η λέξη διζωνική περιλαμβανόταν.  Μόνο εκείνη της 8ης Ιουλίου 2006 με τον Ταλάτ φέρει μονογραφές και αναφέρεται σε ΔΔΟ και πάνω σε εκείνη ακολούθησαν μετέπειτα εκείνη με τους Χριστόφια/Ταλάτ και Αναστασιάδη/Ερογλου και πάμε…

Χαιρετισμούς Φανούλα.


Απετάξατο τη Διζωνική η ΕΔΕΚ, αλλά…
13 Μάιος 2015, Σημερινή
Description: Description: Description: http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20150512_.1243778_.edek_.jpg
Description: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/231578/apetaksato-ti-dizoniki-i-edek-alla
Εδώ και χρόνια καλούνται οι ηγεσίες των κομμάτων στην Κύπρο να πάρουν την απόφαση και να απελευθερώσουν τη λύση του Κυπριακού από τα τουρκο-βρετανικά δεσμά της οθωμανικού τύπου ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και δεν το τόλμησε κανείς τους. Επιτέλους έγινε κάποια αρχή από την ΕΔΕΚ, να αποτινάξει το έκτρωμα αυτό που, είτε τον ξεγέλασαν είτε όχι, δέχθηκε το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και σύμβουλοί του -αν και δεν την κατονόμασε στις κατευθυντήριές του με τον Ρ. Ντενκτάς της 12ης Φεβρουαρίου 1977-, σε σημείο που ετοίμασαν με τον μ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον περιβόητο διζωνικό χάρτη, που παρέδωσε ο τελευταίος στους Τούρκους τέλος Μαρτίου του ιδίου χρόνου στη Βιένη. Και τον οποίο επικαλείτο αργότερα και καυχιόταν πριν πεθάνει, ότι ο ίδιος είχε ετοιμάσει, για να αποδείξει και να πείσει πόσο υποστήριζε την ΔΔΟ…

«Ούτε να ακούσει για ΔΔΟ η ΕΔΕΚ», ο τίτλος της «Σημερινής», 11 Μαΐου 2015. «Το ΚΙΝΗΜΑ αξιώνει και την υιοθέτηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής βασισμένης σε δέκα βασικές παραμέτρους», έγραψε ο συνάδελφος Μάριος Αδάμου στο ειδησεογραφικό του, και παρέθεσε τις παραμέτρους αυτές όπως ανακοινώθηκαν πριν από τη λήψη της απόφασης, από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, στην ομιλία του ενώπιον της Κ.Ε. του Κινήματος την Κυριακή, 10 Μαΐου 2015.

Όμως εδώ ακριβώς εντοπίζεται ένα θέμα, που χρήζει άμεσης διευκρίνισης. Ενώ ορθώς απορρίπτεται η ΔΔΟ από την ΕΔΕΚ, στην παράγραφο 6 των παραμέτρων νέας στρατηγικής, τονίζεται όπως:
6. Ετοιμασία περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Ε.Σ. του Σεπτ. του 2009. Κατάθεση στον ΟΗΕ και την Ε.Ε., με παράλληλο αίτημα να τοποθετηθούν εάν και κατά πόσον οι αρχές αυτές βρίσκονται εντός ή εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Η ομόφωνη απόφαση, όμως, του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, επί προεδρίας Δ. Χριστόφια, «επαναβεβαιώνει την εμμονή του σε εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ. Η πιο πάνω λύση πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας…». Βέβαια ούτε ενότητα χώρου και λαού, ούτε θεσμών και της οικονομίας επιτυγχάνει τέτοια λύση και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Επιπλέον στην ανακοίνωση Τύπου της ΕΔΕΚ εντοπίζονται και κάποιες αναφορές που προβληματίζουν. Η αναφορά «Η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που τείνει να…», «Η Διζωνικότητα όπως προτείνεται προβλέπει σύνορα…».

Η ΔΔΟ είναι ξεκάθαρο ότι μία μόνο ερμηνεία είχε και έχει. Εκείνην που της έδωσαν και όρισαν οι πάτρωνές της, Τούρκοι και Βρετανοί. Δεν υπάρχει ΔΔΟ διαφόρων λογιών και περιεχομένων. Είτε την απορρίπτει ένας είτε την αποδέχεται. Τα υπόλοιπα είναι εμπνεύσεις και δικαιολογίες για άλλοθι όσων την υποστήριζαν και υποστηρίζουν. Υπενθυμίζω την αποδοχή της μ. Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία παραδέχθηκε στον μ. Σπ. Κυπριανού στο χωριό Mulungushi της Λουσάκας, στις 31 Ιουλίου 1979, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Κοινοπολιτείας, όταν συμφώνησε μαζί του, ότι τέτοιος όρος δεν υπάρχει σε κανένα Σύνταγμα και δεν χρησιμοποιείται στο Διεθνές Δίκαιο.

Επομένως και καθώς η απόφαση της ΕΔΕΚ ικανοποιεί όσους απορρίπτουμε την ΔΔΟ, εντούτοις καλείται η ΕΔΕΚ να προβεί σε διευκρινίσεις και ξεκάθαρη τοποθέτηση έναντι της απόρριψής της σε σχέση με τις πιο πάνω αναφορές, ενισχύοντας τη σωστή της θέση.

Όσον αφορά την αντίδραση του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, που διερωτάται αν είναι η κατάλληλη στιγμή (Sigmalive 11.5.2015) για να θέτουμε εκ νέου θέμα καταλληλότητας του πλαισίου λύσης και την υποστήριξή του προς τη ΔΔΟ, η απάντηση είναι ΝΑΙ, είναι κύριε Μαυρογιάννη η κατάλληλη στιγμή, η στιγμή αυτή ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε χρονοδιάγραμμα! Η τουρκική κατοχή συνεχίζεται. Και όταν ακούμε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου κατάντησε ΜΟΕ, παραβιάζοντας το ψήφισμα 550/1984, προοπτικές αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, δηλαδή αναγνώρισης του ψευδοκράτους κτλ, ακόμα περισσότερο επιβάλλεται αυτή η στιγμή!

Απόφαση Βρετανικού Εφετείου
Σημειώνω, για όσους ξέχασαν ή θέλουν να αγνοούν, την απόφαση Νοεμβρίου 2010, του Βρετανικού Εφετείου υπό των δικαστών Lord Justice Ward, Lord Justice Richards και Sir David Keene, στην έφεση των Turk Hava Yollari and Another, οι οποίοι απέρριψαν ως παράνομες τις πτήσεις από τα κατεχόμενα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δικαστής Lord Justice Richards τόνισε ότι παραχώρηση τέτοιων αδειών συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα είναι παράνομη. (Times, 9.11.2010). Η ΔΔΟ είναι όντως θνησιγενής και ρατσιστική, κύριε Μαυρογιάννη, που οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και έχουν καθυστερήσει πολύ, ως όφειλαν οι ηγεσίες της Κύπρου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απελευθερώσουν τον τόπο από την τουρκική αυτή «διευθέτηση» και επανατοποθέτηση του προβλήματος στη σωστή του βάση, της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ και ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ένας άνθρωπος μία ψήφος. Δεν μάθατε τίποτε άραγε από το… εκπαιδευτικό σας ταξίδι στη Νότιο Αφρική; Διαβάστε, κύριε Μαυρογιάννη, και το άρθρο του αγαπητού Σάββα Ιακωβίδη, «Η τουρκοφρενής, ρατσιστική διζωνική δεν είναι "ευρωπαϊκή λύση"», Σημερινή, 10 Μαΐου 2015. Καθώς και το άρθρο του Δρος Γ. Χαραλαμπίδη «Επικίνδυνη πτήση μέσω Τύμπου», 10.5.2015 (Sigmalive).

Ας τσιμεντώσει σωστά, λοιπόν, η ΕΔΕΚ την απόφασή της προκαλώντας έτσι και τις υπόλοιπες κομματικές ηγεσίες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να πάρουν θέση.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας - Λονδίνο

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/231578/apetaksato-ti-dizoniki-i-edek-alla


Κύριε Σιζόπουλε, πού πήγε το «απεταξάμην τη διζωνική»;

7.10.2016  Σημερινή  Αναφανδόν

Ακούσαμε την Τετάρτη (5.10.2016) δύο ειδήσεις που ξεχωρίζουν. Η μία είναι δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται «να άγεται και να φέρεται» από την τουρκική πλευρά, της οποίας οι σχεδιασμοί φαίνεται να υλοποιούνται. Έχει απολέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις διαπραγματεύσεις και έχει καταστεί ουραγός των εξελίξεων.

Η δεύτερη είναι από τον «αντιδιζωνικό» Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος εξερχόμενος από το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να υπερβούν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις και να στηρίξουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την κρίσιμη φάση του Κυπριακού, ώστε να αποφευχθούν λάθη και να αντιμετωπιστούν τυχόν κίνδυνοι. «Αυτό θεωρούμε ότι είναι όχι απλώς μια πολιτική υπευθυνότητα αλλά μια πατριωτική στάση, την οποία η ΕΔΕΚ ανέκαθεν τήρησε και θα συνεχίσει να τηρεί», είπε, και κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι πολύ προσεκτικός και να αξιοποιεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις πολιτικές δυνάμεις.

Μα τι συμβαίνει στη χώρα του παραλόγου και της μπανανίας. Πού πήγε άραγε το «απεταξάμην τη… διζωνική» του κ. Σιζόπουλου, που πέρσι έκανε άνω-κάτω την ΕΔΕΚ, και τώρα βρέθηκε με 180 μοίρες στροφή στο διζωνικότατο και βάλε πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη για λόγους … πατριωτισμού; Του είπε καθόλου ο Πρόεδρος και οι διαπραγματευτές του και ο εγκάθετος του Αττίλα Ερντογάν Μουσταφά εφέντης ότι εγκατέλειψαν την τουρκο-βρετανική διζωνική και όχι μόνο, και διαπραγματεύονται ενιαίο κράτος; Ακόμα σήμερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζεται «να άγεται και να φέρεται» από την τουρκική πλευρά!

Φ.Α.

http://www.sigmalive.com/simerini/anafandon/368922/paraskinio

Ούτε να ακούει για ΔΔΟ η ΕΔΕΚ
Email Facebook Tweet| Εκτύπωση | 11 Μάιος 2015, 09:58 | Επιμέλεια: Μάριος Αδάμου
Description: Description: http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20150510_.1243374_.maxresdefault_.jpg
Description: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/231101/oute-na-akouei-gia-ddo-i-edek
Με σχέδιο απόφασης του Κινήματος απορρίπτεται ως μορφή λύσης του Κυπριακού
«Η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ΔΔΟ ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα», υποδεικνύει το Κίνημα

Ιστορική απόφαση γι' απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), ως λύση του Κυπριακού, έλαβε χθες η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ σε πολύωρη συνεδρία της. Πλέον το Σοσιαλιστικό Κίνημα θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, ζητώντας μάλιστα υιοθέτηση νέας εθνικής στρατηγικής. Το σχέδιο απόφασης αναμένεται να επικυρωθεί στο Πολιτικό και Προγραμματικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ στις 14 Ιουνίου. «Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ΔΔΟ ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του Κινήματος.

Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε., «η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερη συνεννόηση, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό και απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας. Η αποδέσμευση των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/κ μπορεί να γίνει μόνο με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό πρέπει να αποτελεί βασική μας επιδίωξη, εάν πραγματικά επιθυμούμε να συμβιώσουμε με τους Τ/Κυπρίους σε μια κοινή πατρίδα και να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον.

Επιβάλλεται να αναπτυχθούν σωστές σχέσεις συνεργασίας και συνύπαρξης με τους Τουρκοκυπρίους, χωρίς ρατσιστικούς ή άλλους περιορισμούς. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, όμως πάντα υπάρχουν και τα περιθώρια και οι πιθανότητες επιτυχίας. Η ΕΔΕΚ ήταν το πρώτο κόμμα που από το 1974 είχε προβάλει την ανάγκη για κοινό αντικατοχικό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτήν τη θέση», υποδεικνύει το Κίνημα και κάνει εκτενή αναφορά στον στόχο της Τουρκίας, ο οποίος περιλαμβάνει αρχικά τον πλήρη πολιτικοστρατιωτικό έλεγχο διά μέσου συνομοσπονδιακής μορφής λύσης και στη συνέχεια την πλήρη προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Τα κακά της ΔΔΟ
Κάνοντας δε αναφορά στη ΔΔΟ, το Κίνημα αναφέρει πως «τα τελευταία 25 χρόνια η ΔΔΟ είναι αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει στρατηγική επιδίωξη της λύσης ή όχι. Ακόμα, εάν η απόρριψή της συνεπάγεται και απόρριψη της λύσης και κατ’ επέκταση την εδραίωση της διχοτόμησης. Η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο σχέδιο Ανάν αλλά και με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, οδηγεί στον διαχωρισμό, περιορίζει τη συνεργασία, αναπτύσσει αποσχιστικές τάσεις και καταλήγει σε μια ιδιότυπη διχοτόμηση», προσθέτει και αναφέρει πως η ΔΔΟ, με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει:

- Είναι ρατσιστική
- Προάγει τον εθνοτικό και συνάμα τον κοινοτικό διαχωρισμό
- Είναι αντιδημοκρατική, γιατί εξισώνει τη μειοψηφία με την πλειοψηφία
- Καταστρατηγεί τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών
- Στερεί στους πολίτες του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον τόπο διαμονής τους
- Εισάγει περιορισμούς στην εγκατάσταση και την απόκτηση περιουσίας
- Μετατρέπει τους Κύπριους πολίτες σε πολίτες β΄ κατηγορίας στην Ε.Ε.
- Νομιμοποιεί και ενισχύει άμεσα τον εποικισμό και κατ΄ επέκτασιν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα
- Καθιερώνει ένα κράτος υπό κηδεμονία και όχι ανεξάρτητο
- Χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων και τη διεθνή εκπροσώπηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδιέξοδα και δυσεπίλυτα προβλήματα
- Προνοεί παραμονή ξένων στρατευμάτων
Πέραν των πιο πάνω, η ΕΔΕΚ σημειώνει πως η Διζωνικότητα όπως προτείνεται προβλέπει σύνορα, ενώ εμπερικλείει εγγυημένες πλειοψηφίες λαού και περιουσίας, περιορισμό των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των βασικών ελευθεριών, στοιχεία τα οποία είναι ασύμβατα με την Ομοσπονδία, αλλά είναι συμβατά με τη Συνομοσπονδία.

Η λύση που θέλει η ΕΔΕΚ
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΕΔΕΚ, αναφέρεται στην απόφαση, επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ΔΔΟ ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού. «Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα. Η ΕΔΕΚ θα αγωνισθεί για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της σε ένα κράτος με πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο να διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτεια στο διηνεκές, όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να αποκλείει την παραμονή ξένων στρατευμάτων, εποίκων, και να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων και ταυτόχρονα να αποκλείεται η δυνατότητα τρίτων χωρών να ασκούν κηδεμονία με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσο ή έμμεσο, επί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε τα υπόλοιπα ελληνοκυπριακά κόμματα καθώς και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στις παραπάνω αρχές επίλυσης του Κυπριακού», καταλήγει στην απόφασή της η ΕΔΕΚ.

Δέκα παράμετροι για νέα στρατηγική
Πριν από την λήψη της πιο πάνω απόφασης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε ομιλία του ενώπιον της Κ.Ε. του Κινήματος, αφού ανέπτυξε το σκεπτικό γι' απόρριψη της ΔΔΟ ως λύση του Κυπριακού, τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της τακτικής που ακολουθούμε στις διαπραγματεύσεις και καθορισμό νέας στρατηγικής. Η νέα στρατηγική, είπε, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές παραμέτρους:
1. Ο διακοινοτικός διάλογος να αφορά την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία να απαιτήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με σωστή σύνθεση που θα συζητήσει τη διεθνή πτυχή, δηλαδή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων

2. Καθορισμός ενιαίας εθνικής πολιτικής γι' αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού με σύσταση και λειτουργία σε μόνιμη βάσιμη δεξαμενής σκέψης από εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο, για τη συμβολή στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής

3. Μονομερή τερματισμό της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας μέχρι να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο του 2005

4. Αίτημα προς την Ε.Ε. για λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, λόγω της μη συμμόρφωσής της προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, καθώς και για τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκών εδαφών στην Κύπρο

5. Σωστή προετοιμασία για προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ

6. Ετοιμασία περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Ε.Σ. τον Σεπτέμβριο του 2009. Κατάθεση στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. με παράλληλο αίτημα να τοποθετηθούν εάν και κατά πόσο οι αρχές αυτές βρίσκονται εντός ή εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου

7. Ίδρυση φορέα για την προστασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές και αποτροπή προσφυγής στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.

8. Αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν με την ανακάλυψη των Υδρογονανθράκων και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με γειτονικές χώρες, με στόχο τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο

9. Άμεση υλοποίηση της συμφωνίας του Καΐρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου

10. Εγκατάλειψη της μονόπλευρης εξωτερικής πολιτικής και ενίσχυση των σχέσεών μας με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες, όπως η Ρωσία.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/231101/oute-na-akouei-gia-ddo-i-edek

Απεταξάμην την… διζωνική
Email Facebook Tweet| Εκτύπωση | 06 Μάιος 2015, 10:00 | ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Description: Description: Description: Description: http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/DOC.20150505_.1242304_.ΕΔΕΚ_(Copy)_.jpg
Description: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/229724/apetaksamin-tin-dizoniki
Ισχυρές τάσεις για απόρριψη της ΔΔΟ αναπτύσσονται στην ΕΔΕΚ
Οι Σοσιαλδημοκράτες, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο κυπριακό πρόβλημα, επιχειρούν να επικαιροποιήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους, ριζοσπαστικοποιώντας τη θεώρησή τους για το εθνικό μας πρόβλημα

Τάσεις που φθάνουν έως και την απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως λύσης του Κυπριακού αναπτύσσονται στην ΕΔΕΚ, στο πλαίσιο της εντεινόμενης εσωκομματικής συζήτησης, για τη διαμόρφωση της επίσημης στρατηγικής/θέσης του Κινήματος για το εθνικό μας πρόβλημα.

Μια πρώτη, ουσιαστική διαβούλευση έγινε στην προχθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, η οποία θα «κλιμακωθεί» στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή, που θα συνέλθει με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κυπριακό πρόβλημα και τη στρατηγική διαχείρισής του.

Στη συνεδρία αναμένεται να γίνει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, επί τη βάσει της διαπραγματευτικής του εμπειρίας, αλλά και των προοπτικών που διανοίγονται με την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ, παράλληλα, θα κατατεθούν εισηγήσεις και ιδέες από ομάδες ειδικών εμπειρογνωμόνων και διεθνολόγων για το κυπριακό πρόβλημα, μέσα στα υφιστάμενα διαπραγματευτικά και γεωπολιτικά συμφραζόμενα.

Ακολούθως θα ακολουθήσει ενδελεχής διαβούλευση, στη βάση προσχεδίου συζήτησης που θα κατατεθεί εκ μέρους της ηγεσίας και, αναλόγως των διαβουλευτικών επιγενομένων της, θα διαμορφωθεί η επίσημη θέση του Κινήματος για το εθνικό μας θέμα.

Το Πολιτικό - Καταστατικό Συνέδριο
Η συζήτηση θα κορυφωθεί στο Πολιτικό - Προγραμματικό - Καταστατικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ τον ερχόμενο Ιούνιο, με την κατάθεση της σχετικής εισηγητικής πρότασης εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της βάσης του κόμματος.

Όπως επισήμανε στη «Σ» καλά ενημερωμένη πηγή, κύρια επιδίωξη είναι να αναπτυχθεί σ’ ένα πιο βαθύ περιεχόμενο η συζήτηση για το εθνικό θέμα, ώστε, αφενός, να διευκρινιστούν με σαφήνεια και καθαρότητα οι θέσεις του Κινήματος, ενόψει των κρίσιμων, επί θύραις, εξελίξεων στο Κυπριακό, και, αφετέρου, να διαμορφωθεί, επί τη βάσει καθαρά πολιτικών και αναλυτικών όρων, ένας αντίρροπος λόγος στην «ηγεμονική» προσέγγιση στο Κυπριακό, όπως εκφράζεται μέσα και από την «πλήρη σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ».

Επικαιροποίηση θέσης
Πρόκειται για επικαιροποίηση της πάγιας θέσης των Σοσιαλδημοκρατών για το Κυπριακό, με την εισαγωγή κάποιων «ριζοσπαστικών» αναθεωρητικών στοιχείων, που αφορούν τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο της λύσης, τα οποία ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο ακόμη και σε πλήρη αμφισβήτηση και απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως λύσης του Κυπριακού.

Η επίσημη, έως σήμερα, θέση του Κινήματος για τη ΔΔΟ, όπως έχει διατυπωθεί επανειλημμένως σε διάφορες περιστάσεις, είναι πως το ουσιώδες είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονοματολογία, η διζωνική πτυχή της οποίας αποτελεί αδόκιμο όρο, καθώς δεν παρατηρείται ούτε στο Συνταγματικό Δίκαιο, ούτε στην επιστήμη της Πολιτειολογίας.

Καθίσταται, δε, σαφώς διαγνώσιμο, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, ότι η επιδιωκόμενη διευθέτηση του Κυπριακού σε μια πραγματικά ομοσπονδιακή δομή «βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με το περιεχόμενο της λύσης που αποδεχθήκαμε», η οποία είναι λύση… ετεροβαρώς συνομοσπονδιακή, με πρωτεύοντα τα στοιχεία της διζωνικότητας και του καταλοίπου εξουσίας, που πάει στα συνιστώντα κρατίδια.

Στην ΕΔΕΚ αναπτύσσεται, παράλληλα, η έντονη επιχειρηματολογία ότι το πρόταγμα για ριζική αλλαγή της επιδιωκόμενης στρατηγικής στο Κυπριακό, που αποτελεί, επίσης, εδραία θέση του Κινήματος, δεν μπορεί να αντικρίζεται ανεξάρτητα από τον προβληματισμό για τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης.

Τέσσερις άξονες
Σύμφωνα με πηγή καλά γνωρίζουσα τις διεργασίες στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, η «επικαιροποίηση» της θέσης στο Κυπριακό θα βασιστεί πάνω σε τέσσερις άξονες: Α) Τη συσσωρευμένη εμπειρία 41 χρόνων διακοινοτικού διαλόγου (συνεχείς υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς, ετεροβαρή σχέδια λύσης του Κυπριακού, λανθασμένοι χειρισμοί και αποφάσεις, διαχρονικά, της ε/κ ηγεσίας), Β) την ανάλυση της διαχρονικής στάσης της Άγκυρας, υπό το στρατηγικό δεδομένο του αναπτυσσόμενου νεο-οθωμανισμού των Ερντογάν-Νταβούτογλου, Γ) την ανάλυση των διαμορφούμενων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών δεδομένων στην περιοχή, και Δ) τη φύση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής εκ μέρους της Τουρκίας.

Και θα έχει ως επιδιωκόμενο στόχο, τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής, η οποία θα οδηγεί στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία, πρώτον, θα διασφαλίζει ότι το «ομόσπονδο κράτος» θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι προϊόν παρθενογένεσης, δεύτερον, θα αποκλείει οιεσδήποτε εγγυήσεις και την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων, και, τρίτον, θα κατοχυρώνει πλήρως όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων πολιτών, χωρίς φυλετικούς ή ρατσιστικούς διαχωρισμούς.

Η ΕΔΕΚ θα υποβάλει, παράλληλα, ότι πρέπει να κηρυχθούν άκυρες όλες οι πράξεις που έγιναν με την παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, οι οποίες αφορούν στην κρισιμότερη, ίσως, πτυχή για την ε/κ πλευρά, αυτήν του εδαφικού/περιουσιακού.

Πέρα από αμφισημίες…
Καταλήγοντας, η ίδια πηγή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επίσημη θέση της ΕΔΕΚ θα κωδικοποιεί, με διαύγεια και καθαρότητα, τις συνιστώσες μιας διεκδικητικής στρατηγικής θεώρησης για το Κυπριακό», χωρίς τις όποιες αμφισημίες και ασάφειες όσον αφορά, κυρίως, τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης, που ενδεχομένως εμφανίζονταν στο παρελθόν, και η οποία επιδιώκεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις προσπάθειες επιβολής μιας λύσης, που, όπως διαφαίνεται από το υφιστάμενο διαπραγματευτικό υπόβαθρο (ίδε, «αντί μετεξέλιξη της ΚΔ, δημιουργία ενός συνεταιρικού κράτους»), θα ικανοποιήσει τις ηγεμονικές βλέψεις της Άγκυρας εις βάρος της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Επαφές με κόμματα
Εν τω μεταξύ, σήμερα η ΕΔΕΚ εγκαινιάζει τον κύκλο επαφών της με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, μετά τη συνάντηση, προ εβδομάδων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σήμερα, αντιπροσωπία της ΕΔΕΚ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ την Παρασκευή, συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιδιώξουν, στις συναντήσεις τους με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να διαμορφώσουν μια κοινή θέση, όσον αφορά το θέμα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, για το οποίο, παρασκηνιακά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές τόσο με το ΔΗΚΟ όσο και με την ΕΔΕΚ, αλλά και απεστάλη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς, επίσης, για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, που αποτελεί επίσης μνημονιακή πρόνοια.
Θα εγείρουν, παράλληλα, τον κίνδυνο της πακετοποίησης δανείων και πώλησής τους σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, ένα θέμα όπου φαίνεται να παρατηρείται ομοφωνία όλων των κομμάτων.

From: Omiros Alexandrou [mailto:oalexandrou@cytanet.com.cy] 
Sent: 27 April 2017 10:19
To: 'Omiros Alexandrou'
Subject: RE: Προεδρικές - Το Χρήμα τα πάντα Ρει