ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΜΕ....

Πηγή:

ΡΟΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ… ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf
Αυτόματη νομιμοποίηση εποίκων και διά της πλαγίας εγγυημένες πλειοψηφίες.....

Άκρως αποκαλυπτικό των όσων αποφασίστηκαν για το κρίσιμο θέμα της ιθαγένειας, που αφορά στους εποίκους και τις βασικές ελευθερίες, είναι το κοινό έγγραφο που συμφώνησαν Αναστασιάδης-Ακιντζί.

Στον απόηχο της ατέρμονης συζήτησης για τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο, μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, το «κοινό έγγραφο για την ιθαγένεια» (joint paper on citizenship) -η σύγκλιση/συμφωνία δηλαδή των δύο ηγετών- το οποίο αποκαλύπτει η «Σημερινή», είναι αρκούντως αποκαλυπτικό και δεικνύει ότι ορθώς ο κατοχικός ηγέτης ερμηνεύει τις περιοριστικές διατάξεις σε βασικές ελευθερίες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνει την παραμονή όλων των εποίκων που παρανόμως, είτε διά μικτών γάμων είτε διά παραμονής, έλαβαν τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

eggrafo

Δεν φεύγει κανείς
Στο επίκαιρο και μείζον ζήτημα των εποίκων είναι ξεκάθαρο ότι άπαντες οι έποικοι, που παράνομα έλαβαν τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους, δεν θα το κουνήσουν από την Κύπρο. Είτε μέσω μικτών γάμων είτε μέσω χρόνου παραμονής στο νησί είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, οι χιλιάδες αυτών θα λάβουν αυτόματα την κυπριακή υπηκοότητα, αφού αναγνωρίζονται οι πράξεις παραχώρησης ιθαγένειας του καθεστώτος από τις 21 Δεκεμβρίου 1963. Ότι δηλαδή δήλωνε εδώ και καιρό ο κατοχικός ηγέτης, πως «όσοι έχουν λάβει την υπηκοότητα του ψευδοκράτους δεν πρόκειται να φύγουν από την Κύπρο».

Ο μόνος περιορισμός
Το ένα εκ των τριών κριτηρίων, που αφορά σε αυτούς που θα θεωρηθούν Κύπριοι αυτόματα με την ισχύ της συμφωνίας λύσης, αναφέρει συγκεκριμένα, «αυτοί που έχουν αναγνωριστεί ως πολίτες μετά την 21η Δεκεμβρίου του 1963, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, όπως αναγνωρίζονται και καθορίζονται από την οποιαδήποτε πλευρά, σε συνέπεια πάντα με τη συμφωνία λύσης». Εξηγώντας (footnote) ότι ο μόνος περιορισμός είναι πως θα πρέπει ο συνολικός αριθμός να σέβεται τον ιστορικό δημογραφικό χαρακτήρα και την αναλογία 4:1.

Αυτό όμως σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων από 670 περίπου χιλιάδες που καταγράφει η στατιστική υπηρεσία, σε 800 χιλιάδες που αναφέρει το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, ανοίγει παράθυρο για νομιμοποίηση αρκετών δεκάδων χιλιάδων εποίκων.

Η αυτόματη λοιπόν νομιμοποίηση δεν αφορά μόνον σε μικτούς γάμους και παιδιά αυτών, τον αριθμό των οποίων ο Πρόεδρος ανέβασε στις 25 χιλιάδες, αλλά και σε πολλές άλλες χιλιάδες που έλαβαν την υπηκοότητα κατά παραγγελία της Άγκυρας, που σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται στα όσα χθες αναφέρθηκαν. Σημειώνεται περαιτέρω ότι στο προοίμιο του εγγράφου αναφέρεται ρητώς ότι όλοι όσοι λάβουν την υπηκοότητα θα λάβουν μέρος και στο δημοψήφισμα.

Το προηγούμενο του Ανάν
Επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο προηγούμενο του σχεδίου Ανάν σε ό,τι αφορά τους εποίκους, είναι ενδεικτικές οι αναφορές στο σύγγραμμα της εκ Νοτίου Αφρικής συνταγματολόγου Κλερ Πάλεϊ, η οποία και σήμερα έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Γράφει λοιπόν στις σελίδες 186-188 για το θέμα των εποίκων, ότι υπάρχουν 45.000 έποικοι πολίτες της λεγόμενης ΤΔΒΚ, 18.000 σύζυγοι και παιδιά, 15.000 κάτοικοι που τότε λεγόταν πως θα αποκτούσαν ιθαγένεια, καθώς και 18.000 ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Συνολικώς αριθμός 96.000, που συνάδει πλήρως με την αρχική δήλωση Αναστασιάδη.

Μάλιστα τότε -προφανώς και τώρα- υπήρχαν στην Κύπρο άλλες 106.000 Τούρκοι υπήκοοι ως εργάτες ή προσωρινά διαμένοντες. Δεδομένης της απαίτησης της τουρκοκυπριακής πλευράς για δικαίωμα στη συνιστώσα πολιτεία να εκδίδει ή ανανεώνει προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας, τότε τα πράγματα μπορούν να είναι πολύ χειρότερα.

Κουτσουρεμένες ελευθερίες
Στο εν λόγω έγγραφο-σύγκλιση αναφέρεται ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα διαμονής σε όλη την Κύπρο (right of abode) αλλά, όπως ρητώς αναφέρεται στη σχετική υποσημείωση (footnote), το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ερμηνευθεί με τέτοιον τρόπο που να σέβεται τη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα. Σημειώνεται μάλιστα με έμφαση ότι το εν λόγω δικαίωμα ΔΕΝ θα έχει την ίδια βαρύτητα με τη νόμιμη ιδιότητα του «κατοίκου» και δεν θα συνεπάγεται σε καμία περίπτωση με μονιμότητα.

Κάτι που βεβαίως έρχεται σε πλήρη και ευθεία σύγκρουση με την εν λόγω ελευθερία που αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. Επίσης και ενώ στο κεφάλαιο κατοικίας αναφέρεται ότι όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να διαμένουν όπου θέλουν, συμπληρώνεται ότι -όπως έχει ήδη εξηγήσει ο Πρόεδρος- δεν θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά ΚΥΡΙΩΣ ότι μετά την παρέλευση τριών μηνών διαμονής θα πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες που ορίζουν οι τοπικές Αρχές.

Εσωτερική ιθαγένεια
Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι με βάση το έγγραφο, ο μόνος τρόπος να παραμείνεις στον τόπο καταγωγής σου, αν αυτός ανήκει στην άλλη κοινότητα, είναι να αποκτήσεις την εσωτερική εκείνη ιθαγένεια. Κάτι ωστόσο που προαποκλείεται από τα κριτήρια που τίθενται, αφού το πρώτο και κυριότερο είναι να γνωρίζει τη γλώσσα της συνιστώσας πολιτείας.

Τα άλλα δύο κριτήρια είναι «να έχεις αποδεδειγμένα ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με την εσωτερική εκείνη ιθαγένεια που θα ζητείς (τουρκική) όπως είναι σύζυγος ή άλλο μέλος οικογένειας που κατέχει εκείνη την εσωτερική ιθαγένεια. Τέτοια κριτήρια, δηλαδή, που αποκλείουν εν τη ουσία ένα τέτοιο εγχείρημα, με σαφή στόχο να διασφαλιστούν διά της πλαγίας οι εγγυημένες πλειοψηφίες.

Μόνο για διακοπές
Αυτό που προκαλεί εντύπωση στο έγγραφο-σύγκλιση και το οποίο φαίνεται να είναι σε πλήρη αρμονία με τα όσα δηλώνει ο Ακιντζί, κατ’ αντίθεση των όσων λέει ο Αναστασιάδης, είναι πως θα υπάρχουν περιορισμοί και όρια στα δικαιώματα των πολιτών της Ενωμένης Κύπρου, σε σχέση με το δικαίωμα εγκατάστασης.

Αναφέρεται δε επί λέξει ότι οι περιορισμοί στο δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης σε πρόσωπα από την άλλη κοινότητα δεν θα πρέπει να εμποδίζουν το δικαίωμα διακίνησης σε όλη την Κύπρο, ούτε το δικαίωμα προσωρινής διαμονής, αλλά ούτε το δικαίωμα σε αυτούς τους πολίτες (από την άλλη κοινότητα) να κάνουν διακοπές στις δικές τους περιουσίες ή αλλού οπουδήποτε στην Κύπρο. Και καταγράφεται ευκρινώς το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να βάλει όρια στην αγορά περιουσίας για σκοπούς διασφάλισης της ταυτότητάς της και του διζωνικού χαρακτήρα της συμφωνίας.

Με λίγα λόγια, αυτό που αναγνωρίζει ως ελευθερία η τ/κ ηγεσία είναι να «κάνουμε διακοπές στην περιουσία μας» και σίγουρα «όχι να έχουμε τη μόνιμη διαμονή μας» στις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές.

Δικαίωμα περιορισμών
Με βάση τη συμφωνία, αναγνωρίζεται σε κάθε συνιστώσα πολιτεία το δικαίωμα να εισάγει μέτρα διασφάλισης της ταυτότητάς της σε σχέση με το δικαίωμα εγκατάστασης σε πρόσωπα που δεν κατέχουν την εσωτερική της ιθαγένεια. Και αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα ότι «η συνιστώσα πολιτεία έχει την ευχέρεια να ορίσει πλαφόν στο δικαίωμα εγκατάστασης πολιτών της άλλης συνιστώσας».

Δικαίωμα επιβολής μορατόριουμ
Το δικαίωμα επιβολής μορατόριουμ, όπως αναφέρεται, θα εκτείνεται σε βάθος 7ετίας από την ώρα ισχύος της συμφωνίας λύσης. Μετά την επταετία η κάθε συνιστώσα πολιτεία θα έχει δικαίωμα επιβολής ορίου στους μόνιμα διαμένοντες από την άλλη κοινότητα ως εξής:

Από το 8ο μέχρι το 11ο έτος μετά τη συμφωνία λύσης, μέχρι 3% του πληθυσμού κάθε χωριού ή δήμου
Από το 12ο μέχρι το 16ο έτος μετά τη συμφωνία λύσης, μέχρι 5% του πληθυσμού κάθε χωριού ή δήμου
Για περίοδο μέχρι 20 έτη μέχρι 7% του συνόλου του πληθυσμού της συνιστώσας πολιτείας.

Οι περιορισμοί των κατά τα άλλα βασικών ελευθεριών θα είναι εσαεί αφού, σύμφωνα με το έγγραφο, η κάθε συνιστώσα πολιτεία θα έχει μετά το 20ό έτος εφαρμογής της συμφωνίας δικαίωμα λήψης εκείνων των μέτρων, που θα διασφαλίζουν ότι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 80% των εχόντων την εσωτερική ιθαγένειά της έχουν ως μητρική γλώσσα την επίσημη γλώσσα της πολιτείας εκείνης.

Με απλά λόγια, δεν θα περιοριστούν μόνο τα πολιτικά δικαιώματα (στάθμιση ψήφου) σε όσους θα διαμένουν στην άλλη συνιστώσα πολιτεία από αυτή που θα έχουν την εσωτερική ιθαγένεια, αλλά με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο περιορίζεται και το δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ακόμη και χωρίς πολιτικά δικαιώματα.